Telecomwaakhond: stel eisen aan veiligheid 'slimme apparaten'
26-08-2020
•
leestijd 1 minuten
•
72 keer bekeken
•
Acht simpele eisen kunnen de cyberveiligheid van ‘slimme apparatuur’ al sterk verbeteren. Dat stelt het Agentschap Telecom. Slimme apparaten maken contact met internet en zijn niet altijd goed beveiligd. Het gaat om bijvoorbeeld smartwatches, slimme tv's en met het internet verbonden thermostaten. Fabrikanten en verkopers moeten deze eisen volgens de telecomwaakhond in acht gaan nemen.
Om consumenten beter te beschermen tegen cyberaanvallen zouden standaardfabriekswachtwoorden verboden moeten worden. Het installeren van updates moet voortaan automatisch gebeuren. Fabrikanten moeten beveiligde verbindingen gebruiken en geen onnodige verbindingen toestaan. Ook moeten fabrikanten en verkopers van slimme apparaten consumenten beter informeren over het veilig gebruiken van slimme apparaten.
'Gebrek aan eisen is onaanvaardbaar'
Vorig jaar kwam uit onderzoek naar voren dat de cyberveiligheid bij slimme apparaten vaak niet op orde is. "Het is een onaanvaardbaar risico dat er nog steeds geen veiligheidseisen zijn waar die apparaten aan moeten voldoen. Met dit onderzoek nemen we als Nederland het voortouw om regels verankerd te krijgen binnen Europa", stelt directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk van het Agentschap Telecom.
Consument kan zelf ook actie ondernemen
Gebruikers van slimme apparaten kunnen volgens de toezichthouder op de telecomsector zelf ook al veel doen om hun apparaten minder kwetsbaar te maken voor ongewenste toegang en cyberaanvallen. Voer bijvoorbeeld regelmatig updates uit, kies een sterk wachtwoord, deel zo min mogelijk informatie met het apparaat en koppel het apparaat niet onnodig aan een netwerk. Veel apparaten hoeven voor gebruik niet online te zijn, aldus het Agentschap Telecom. ANP