Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben basis- en middelbare scholen nog steeds meer geld in kas dan wat nodig is volgens de onderwijsinspectie. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Volgens de AOb hebben de scholen in kwestie nog meer dan een miljard euro extra in kas dan wat zij nodig hebben om risico’s te ondervangen. Volgens de AOb hebben Schoolbesturen en samenwerkingsverbanden de afgelopen jaren al stappen gezet om te rijkgevulde kassen te verkleinen door het geld te besteden.
De AOb meldt dat de hoeveelheid overschotten al wel iets gedaald zijn ten opzichte van vorige jaren. Daarmee zijn de eerste stappen gezet, stelt de bond. Desondanks hebben vijftig organisaties meer dan één miljoen euro extra in kas dan de norm voorschrijft.
De kwestie speelt al langer doordat sommige scholen enorm veel geld op de plank hebben, terwijl andere scholen het financieel zwaarder hebben, waardoor ze vaak de eindjes aan elkaar moeten knopen. De kwestie heeft tot nu toe al meerdere keren tot Kamervragen geleid.
Toch zou het in een deel van de gevallen verklaarbaar zijn waarom sommige scholen rijkgevulde kassen hebben. Sommige scholen sparen bijvoorbeeld voor renovatie. Ook kan het soms gebeuren dat een school pas later in het jaar geld ontvangt, waardoor er niet meer een plan opgesteld kan worden om het bijtijds te besteden. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!