SVB moet bezwaar toch behandelen nadat burger Berichtenbox te laat opende
09-09-2021
•
leestijd 2 minuten
•
212 keer bekeken
•
Een te laat ingediend bezwaar moet door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toch worden behandeld. Volgens de hoogste beroepsrechter kan burgers vaak niet worden verweten dat ze een bericht in de digitale Berichtenbox van MijnOverheid op tijd hebben gelezen.
Het oordeel is gedaan door de CRvB, die uitspraak doet in kwesties over sociale verzekeringen en ambtenarenzaken.
Wie dat wil kan aangeven dat berichten van overheidsinstanties gestuurd mogen worden naar de Berichtenbox van MijnOverheid. Echter, niet iedereen krijgt een melding als een bericht daar naartoe is verzonden. Burgers moeten daar apart toestemming voor geven. Zo kan het gebeuren dat dat mensen berichten niet lezen en om die reden te laat bezwaar maken.
Dit was het geval bij een zaak die aangespannen was bij het CRvB over een bezwaar dat niet op tijd was ingediend bij de SVB. De Sociale Verzekeringsbank had volgens de beroepsrechter moeten controleren of de burger wel berichten wil ontvangen zonder dat er een e-mailmelding is ingesteld. De SVB had dit niet gedaan.
Man miste bericht in Berichtenbox
De kwestie die was voorgelegd aan het CRvB ging om een persoon die in november 2017 een aanvraag indiende voor aanvullende bijstand bij zijn AOW. De SVB vroeg meer informatie, maar kreeg die niet. Daarop besloot de SVB het verzoek niet in te willigen. Het besluit daarover werd alleen naar de Berichtenbox van de man gestuurd. De bezwaartermijn liep tot en met 1 februari 2018, maar de man diende pas op 21 maart van dat jaar een bezwaarschrift in. Daarop nam de SVB het bezwaar niet in behandeling.
Geen e-mailmelding ingesteld
De man ging tegen het besluit in beroep, omdat hij vond dat hij benadeeld was door de manier waarop het besluit destijds was verstuurd. Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht mag een besluit niet in werking treden voordat het kenbaar is gemaakt. Een bericht mag wel elektronisch gestuurd worden, maar dan moet de geadresseerde hebben laten weten dat hij deze berichten ook ontvangt. De man had wel aangegeven berichten te willen ontvangen, maar niet dat hij dan ook een e-mailmelding wilde krijgen.
Uitspraak geldt enkel in deze zaak
De uitspraak betekent volgens het CRvB niet dat nu elke burger die een bericht te laat leest in de Berichtenbox erop kan rekenen dat bezwaren te laat ingediend kunnen worden. De uitspraak geldt alleen voor deze zaak. Er zijn nog altijd uitzonderingen, zoals mensen die wel altijd de Berichtenbox lezen of weten dat een bepaald besluit eraan zit te komen.
De SVB zegt in een reactie dat de uitspraak ook voor de dienst "heel interessant" is. De SVB zegt met het ministerie van Binnenlandse Zaken concrete oplossingen te onderzoeken. Dat ministerie gaat over de Berichtenbox. ANP
De kritiek op Sophie in 't Veld in de reacties bestaat veelal uit inhoudsloze gepolitiseerde kreten. In 2016 schreef deze ''Een Europees ID'' waarin deze haar motieven uiteenzette. Haar streven naar meer democratie komt ook tot uiting in dit stukje in FD:
= Volgens de Europarlementariërs Esther de Lange (CDA), Sophie in 't Veld (D66) en Bas Eickhout (GroenLinks), alle drie veteranen in Brussel, zou het goed zijn als het EP ook daadwerkelijk de macht de macht krijgt om individuele Eurocommissarissen weg te sturen. Nu kan het alleen de wacht aanzeggen aan de hele Commissie, ook al maakt slechts één Eurocommissaris zich schuldig aan mismanagement. In 't Veld en Eickhout zouden daarnaast graag zien dat het EP het recht van enquête krijgt. Nu organiseert het Parlement wel onderzoekscommissies, bijvoorbeeld over 'dieselgate' en de sjoemelsoftware bij onder andere autofabrikant Volkswagen. Maar de getuigen die het EP oproept, zijn anders dan bij de Tweede Kamer niet verplicht te komen en kunnen ook niet onder ede worden gehoord. =
https://fd.nl/weekend/1299120/het-europees-parlement-machtiger-dan-je-denkt (gratis bij registr.)
Mijn ideeën over een federaal Europa van regio's komen tot uiting bij Ulrike Guérot (bepaald niet de enige) omdat de EU is vastgelopen op nationalisme van de grote landen. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/eurotopia.html
Guérot schreef o.a. "De nieuwe burgeroorlog'' (tegen rechts populisme)
Lastig. Zonder zo'n baantje heb je weinig invloed. Dan kun je wel thuis op de bank idealistisch te gaan zitten zijn, maar daar heeft ook niemand wat aan. Dat daar ook carrierekansen bij komen kijken, lijkt me dan ook vrij logisch. Dat je daar tegenwoordig niet meer voor uit mag komen is toch wel de tijdsgeest. Ik snap deze dame wel en wens haar veel succes.
Een keuze voor de VLD was sowieso onmogelijk als je D66 al niet goed genoeg meer vindt. In 't Veld was een goed europarlementarïer, maar maakt nu de indruk dat ze juist wel voor haar carrièrekansen kiest.
Prima actie van haar. Past ook in de opvattingen van Volt en gezien haar werk in het EP ook die van haar. Het gaat meer om haar ideeën dan om te land waarin zij woont. Daar is veel voor te zeggen.
Dan laten een aantal reacties hier zien dat er ook mensen zijn die qua opvattingen over de natiestaat wat jaren achterlopen.
@Daan
"Het gaat meer om haar ideeën dan om te land waarin zij woont. "
Het zou sowieso een stuk democratischer zijn als ik (en iedereen) me niet hoef te beperken tot een keuze op de Nederlandse lijst. En de Europese raad opgedoekt werd. Met een grotere rol van de commissie (als 'Europese regering') en het Europarlement.
Maar goed ik ben dan ook voor een federaal systeem.
"opvattingen over de natiestaat wat jaren achterlopen." Bedoel je het wensdenken over een Europese superstaat waarbij een Fransman een Duitser wordt en een Nederlander een Italiaan? Dat staat buitengewoon ver van de realiteit.
Daan Ouwens,
Jij schrijft:
Past ook in de opvattingen van Volt en gezien haar werk in het EP ook die van haar
Volt is een paneuropeses partij maar deze dame is dat niet.
Natiestaat is nog steeds heel belangrijk. Kijk maar naar Oekraine of Frankrijk bijvoorbeeld, en daan naar China, VS Duitsland, India of Argentinie.
En nu heb ik alleen over grote spelers.
@ IkHebAltijdOngelijk
Jij schrijft: Bedoel je het wensdenken over een Europese superstaat waarbij een Fransman een Duitser wordt en een Nederlander een Italiaan? Dat staat buitengewoon ver van de realiteit.
Dat betreft slechts jouw realiteit. Er is een toenemende groep die zich eerder Europeaan vindt dan Nederlander, Duitser of Fransman. Je loopt achter.
@ Ivan61
Jij schrijft: Natiestaat is nog steeds heel belangrijk. Kijk maar naar Oekraine of Frankrijk bijvoorbeeld, en daan naar China, VS Duitsland, India of Argentinie.
Als ik daarnaar kijk dan zijn mensen in Oekraïne deels Russen en deels Oekraïners, naast de Russische agressie de oorzaak van de oorlog. Kijk ik naar Frankrijk dan zijn mensen inwoner van Parijs of van de regio. Als ik kijk naar China dan is men Oeigoer of Han Chinees. Kijk ik naar de VS dan is men democraat of Trump aanhanger.
Jij moet wat beter kijken naar jouw grote spelers. De natie staat is aan het verdwijnen omdat de bevolking steeds meer divers wordt. Niet alleen vanwege immigratie maar vooral omdat er geen samenhangende set normen en waarden meer is die door 80% of 90 % wordt gedeeld en zorgt voor cohesie. Zelfs niet in dictaturen zoals Rusland en China of vergelijkbare landen. Jouw reactie mist nogal wat argumentatie en onderbouwing.
Een discussie over de "natiestaat" is weinig zinvol. Het is vooral een organisatorisch concept.
Sterke identificatie met een natiestaat heet nationalisme, een stroming die in de geschiedenis al vaak tot oorlog heeft geleid. Het lijkt zo onschuldig om trots te zijn op je eigen land, maar het loopt uit de hand als die trots uitloopt op minachting (of erger) van buitenlanders. Maar misselijke verdeel-en-heers politici stoken dat vuurtje graag op.
Culturele verschillen zijn geen argument. Ik verschil als Hagenaar cultureel hemelsbreed van een Hagenees, maar dat is geen reden tot intolerantie.
@MG1968-2
Juist in een "federaal" systeem hebben de lidstaten nog veel te vertellen.
Voor Nederlanders is dat moeilijk te begrijpen, omdat Nederland een eenheidsstaat is waar uiteindelijk alle macht uit "Den Haag" komt.
In de (wel) federale Bondsrepubliek hebben de deelstaten bevoegdheden waar de Bondsregering niets over te vertellen heeft.
Zo is gezondheidszorg de bevoegdheid van de deelstaten - wat tot een roep om meer macht van "Berlijn" leidde in corona-tijd.
Bij de vorming van de Bondsrepubliek wilden ze in Beieren een meer federale opzet - in die zin dat de deelstaten meer macht zouden krijgen, vooral om belastingen te heffen.
Federaal staat dus eigenlijk voor decentraal.
Maar zwartkijkers vrezen een opzet naar Amerikaans voorbeeld. Daar hebben de deelstaten overigens ook veel macht.
@Professor Zegellak: oorspronkelijk is liberalisme niet gebaseerd op "egoïsme en hebzucht", maar om het idee van minder overheidsingrijpen. Marktdenken betekent oorspronkelijk het idee dat "de onzichtbare hand" van de markt vanzelf tot een optimum leidt. Intussen is les één van de economie dat markten kunnen falen, bij voorbeeld door machtsvorming. Geen reden om de markt radicaal af te wijzen (communisme werkt ook niet), maar de overheid moet de markt wel reguleren.
@ Frits Jansen
Jij schrijft: Een discussie over de "natiestaat" is weinig zinvol.
Maar wel noodzakelijk gezien het feit dat een groot deel van de bevolking aanhanger is van het nationalisme. Zoals Ivan61 dus. Dat nationalisme nogal nare bijwerkingen heeft is ook duidelijk. Maar de oplossing kan nooit zijn we moet het er maar niet over hebben.
Daan Ouwens,
Nederland wordt nu pas beetje divers, afgelopen 50 jaar zeg maar. Daarvoor waren bijna alle bewoners roomblank en dat is logisch dat jullie dat moeten leren.
Jij schrijft:
Als ik kijk naar China dan is men Oeigoer of Han Chinees. Kijk ik naar de VS dan is men democraat of Trump aanhanger.
Wat wil jij hier mee zeggen eigenlijk?
@Frits
"Federaal staat dus eigenlijk voor decentraal."
De besluitvorming op het laatste niveau waar het plaats kan vinden,
Ook binnen Nederland opteer ik voor een federaal systeem. Alle besluitvorming dat zo laag mogelijke niveau. Daar waar overkoepelende belangen zijn ligt die besluitvorming een hoger niveau.
"Juist in een "federaal" systeem hebben de lidstaten nog veel te vertellen."
Er is ook niets mis met regionale verschillen tot uiting te laten komen daar waar ze het overkoepelende niveau niet raken.
"Maar zwartkijkers vrezen een opzet naar Amerikaans voorbeeld. Daar hebben de deelstaten overigens ook veel macht."
Wat is jou probleem met deelstaten die de macht hebben om dat te regelen waar ze het grotere geheel niet mee raken? Dat is niet een uiting van nationalisme maar een functionerende democratie als deel van een groter verband.
[Als ik kijk naar China dan is men Oeigoer of Han Chinees.] Dat is een simplificatie. Er zijn ook in China een groot aantal etnische groepen (56) met een eigen taal & cultuur. Daarvan zijn de Han Chinezen het talrijkst (93%). China is natuurlijk een enorm land, maar ook de meeste kleine(re) Europese natiestaten zijn multi-etnisch. De 128 minderheidstalen/dialecten in China staan onder druk omdat het aantal sprekers gestaag afneemt. Ook de Chinese overheid is geinteresseerd in het behoud van minderheidstalen ook omdat met de taal ook de literatuur/folklore/cultuur verdwijnt.
https://pursuit.unimelb.edu.au/articles/preserving-china-s-minority-languages
MG1968
een federaal Nederland heeft de handen vrij om de natuurgebieden af te schaffen. Gelderland zal wellicht vol worden gebouwd met villaparken voor beter gesitueerden.
@Danielle
"een federaal Nederland heeft de handen vrij om de natuurgebieden af te schaffen. Gelderland zal wellicht vol worden gebouwd met villaparken voor beter gesitueerden."
Daar kun je nog over twisten op welk niveau dat zou moeten plaatsvinden. Ik ze Nederland zelf ook het liefst vormgegeven als eigen federatie. En in dat geval zou de beslissing van deze zaken óf liggen bij de meest lokale óf bij de 'hoogste' en niet bij Nederland.
Maar meer generiek: Je hebt gelijk welke democratische invulling je ook kiest die voorkomt géén slechte keuzes. Als de democratische invulling gekozen wordt met de (keuzes wat betreft het al dan niet sturen van) inhoud in gedachte dan is het sowieso al geen democratisch systeem meer.
@Ouwens
"Het gaat meer om haar ideeën dan om te land waarin zij woont. "
Grapje zeker? Ze woont gewoon in België. Anders kan ze ook geen kandidate zijn op een Belgische lijst. Overigens is Volt in België nog nooit in de buurt van een zetel geweest, laat staan van een zetel in het AP met hoge kiesdrempel.
Overigens is de natiestaat juist de laatste decennia weer sterker geworden en de droom van één Europa juist zwakker. Je loopt achter.
MG
De besluitvorming op het laatste niveau waar het plaats kan vinden zou bij de verdeling van asielzoekers denk ik Europa moeten zijn. Er zijn daar nog relatief dunbevolkte gebieden
"Spande(n) ze zich ook maar zo in voor de belangen van de natie." Verwacht niet te veel van een EU parlement dat niet eens een geldverslindend verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg wil stopzetten.
Het kan niet ontkend worden dat u in de race bent voor de meest lullige reacties. Juist als je jarenlang vecht voor initiatierecht van het Europees parlement zoals Sophie in 't Veld geeft op zich al aan dat zoiets als ''carrière'' haar een worst zal zijn.
"Het kan niet ontkend worden dat Sophie in 't Veld een zekere vindingrijkheid aan de dag legt om haar Europese carrière te continueren." Gewoon een machtspuliticus dus.
Sophie in 't Veld: "Het gaat mij om de idealen, niet om mijn carrièrekansen." Weinig geloofwaardig, nu zij zich nogal opportunistisch in allerlei bochten wringt om hoe dan ook toch weer gekozen te worden in het Europese Parlement.
Olav.
D66 en Volt zijn liberale partijen.
Liberalisme is gestoeld op egoïsme en hebzucht.
Gezien jouw reactie begrijp je er niet veel van.
De actie van Sophie is juist WEL geloofwaardig.
En opportunisme hoort bij egoïsme en hebzucht.
Dus?
@Zegellak
"egoïsme en hebzucht. "
Egoisme en hebzucht vind je met name bij de nationalistisch conservatieve alles is voor bassie partijen. Die je zowel vind op links als op rechts.
"Egoisme en hebzucht vind je met name bij de nationalistisch" Daarom stem ik ook niet op pro-Europese partijen omdat die juist extreem EU-nationalistisch zijn.
En de actie van genoemde politicus is juist een vorm van egoïsme.
Kans gezien, geschoten en gemist. Nu in de rebound.
Ik snap wel dat je weinig zin hebt een baan te zoeken als je eenmaal in de honeypot hebt mogen roeren met je idealistische klauwtjes.