Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Strooizout in voedsel ongevaarlijk'

08-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
452 keer bekeken
  •  
zout_15.jpg
De kans is erg klein dat strooizout in voedsel gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dat zei hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk (Wageningen University) donderdag. Ze reageerde op het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aankondigde naar Poolse voedingsproducten waar mogelijk strooizout in is verwerkt. ,,Het hoort natuurlijk niet en het is goed dat ze het onderzoeken.''
Giftig
Alleen in duurdere soorten strooizout zit soms antivries, aldus Murk. Het meest gebruikte antivriesmiddel is ethyleenglycol en dat is alleen giftig als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. ,,Dat krijg je nooit binnen via voedsel.''
Hygiëne
Wel is het zo dat er in een fabriek waar zout wordt gemaakt dat is bestemd voor consumptie strengere hygiëneregels gelden dan in een fabriek waar strooizout wordt gemaakt. ,,Het kan zijn dat er in zo'n laatste fabriek sneller zand of stof in het zout komt. Maar dat zie je snel, omdat zout wit is, en je merkt het natuurlijk snel als het knarst als je eet.''
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!