Streekbieren zijn 'booming'
07-07-2014
• leestijd 1 minuten
Stadsbrouwerij De Kromme Jat uit Groningen, de Muifelbrouwerij te Berghem of Brouwerij De Snaterende Arend in Amsterdam: het is zomaar een greep uit een van de velen microbrouwerijen die Nederland rijk is. In 11 jaar tijd is het aantal speciaalbier-brouwers verdrievoudigd. Telde het Nederlandse brouwersgilde in 2003 nog maar 64 brouwerijen, dit jaar zijn dat er al 220.
Klein Brouwerij Collectief
Dat blijkt uit cijfers van het Klein Brouwerij Collectief (KBC), het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen in Nederland. ,,Speciaalbier is echt booming'', zegt voorzitter Constant Keinemans.
Hipper
Van de 220 microbrouwerijen openden een kleine 60 brouwers hun deuren het afgelopen jaar. Ook in de toekomst voorziet Keinemans een groei: ,,Men is gewoon nog steeds op zoek naar iets speciaals.'' De woordvoerder van Pint, een vereniging voor bierliefhebbers, bevestigt dat beeld. ,,Speciaalbieren beginnen in zekere zin hipper te worden'', stelde de zegsman. ,,Er wordt niet meer gedronken uit de amsterdammertjes of de fluitjes. Het zijn speciale, bijna wijnachtige glazen.''
ANP