'Sterrenregen' bleef uit
24-05-2014
• leestijd 2 minuten
Hier en daar waren zwakke lichtflitsen te zien, soms een lichtspoor, maar van een 'sterrenregen' was in de nacht van vrijdag op zaterdag geen sprake. Het ruimtegruis afkomstig van de komeet 209P/LINEAR lijkt inderdaad Nederland gepasseerd te hebben, maar het door liefhebbers gehoopte spektakel bleef uit. Dat blijkt uit verslagen van een tiental deskundigen die de nacht opbleven om de hemel af te speuren.
Noorden
Vooral in het noorden van het land waren meerdere vallende sterren te zien. Feddrik van Dellen telde in het uiterste noorden van Friesland onder een heldere hemel ongeveer 1 meteoor per 13 minuten. In totaal nam hij zo'n 16 meteoren waar. In het uiterste puntje van Noord-Holland was een ,,heldere vuurbol met een oranje-rode kleur'' te zien, liet een andere waarnemer weten. Vanaf de Volkssterrenwacht in Bussloo (Gelderland) zagen waarnemers een heldere meteoor die waarschijnlijk afkomstig was van de nieuwe zwerm.
Bewolking
Op sommige plaatsen in Nederland gooide een bewolkte hemel roet in het eten, zoals in Uden (Brabant) en Nijmegen. Op andere plaatsen in ons land waren onder een heldere hemel slechts enkele meteoren met het blote oog te bewonderen.
Uitloper
Volgens deskundigen was in Nederland alleen een uitloper van de meteorenzwerm te zien. Het hoogtepunt van de zwerm wordt verwacht tussen 9.00 uur en 10.00 uur Nederlandse tijd en zal naar verwachting in Amerika te zien zijn.
Perseïdenmeteoren
De meteorenzwerm die de aarde momenteel passeert hoort niet tot de jaarlijks terugkerende zwermen, zoals de bekende Perseïdenmeteoren die ieder jaar in augustus te zien zijn, en is daarom uitzonderlijk. De deeltjes uit deze zwerm zijn in de negentiende en vroege twintigste eeuw losgeraakt van komeet 209P/LINEAR.
ANP