In jaren zijn de gasopslagen in Nederland niet zo laag geweest als nu, doordat de productie in onder andere Groningen is afgebouwd. Ook is de aardgasprijs dit jaar verviervoudigd. Hierdoor wordt Nederland afhankelijker van het buitenland. Dat brengt volgens experts risico's met zich mee voor de leveringszekerheid. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).
Eerder werd al duidelijk dat Nederlandse huishoudens dit jaar flink meer moeten neerleggen voor de gasrekening. Experts waarschuwen nu ook dat de leveringszekerheid van aardgas in Nederland veel meer aandacht moet krijgen. Doordat de aardgasprijzen dit jaar verviervoudigd is en de gasbuffers in Nederland zo laag zijn, is er veel discussie over de toekomst van de gasaanvoer in Nederland. Zo zijn met name de gasbergingen waar het Russische Gazprom in injecteert leeg. De reden waarom dit bedrijf de opslagen nauwelijks vult, is niet duidelijk.
Nederlandse niet meer zelfvoorzienend op gasgebied
De Nederlandse gasbergingen zijn, op Oostenrijk na, het laagst van alle landen in de Europese Unie (EU). Zo ligt de huidige vullingsgraad op slechts 38 procent. In de afgelopen jaren waren de Nederlandse opslagen in deze tijd van het jaar ruim twee keer zo vol. De bergingen, die gelegen zijn in Bergermeer, Norg en Grijpskerk, hebben een opslagcapaciteit die gelijkstaat aan de jaarlijkse gasbehoefte van ruim zeven miljoen huishoudens. Normaal gesproken konden we terugvallen op de opslag op het Groningenveld. Nu is dat niet meer zo.
Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, laat aan het FD weten dat hij nu risico's ziet ontstaan nu Nederland op gasgebied niet meer zelfvoorzienend is. Zo is ons land minder goed verzekerd als er bijvoorbeeld een koude winter of technische problemen zijn.
Nederland afhankelijk van Rusland in gasvoorziening
Doordat de opslagcapaciteit nu zo laag is, is wat er in de rest van Europa gebeurt op het gebied van opslag des te belangrijker. Met de liberalisering van de gasmarkt is de leveringszekerheid van aardgas een verantwoordelijkheid geworden van marktpartijen, stelt een woordvoerder van Gasunie. Echter, er is nu niemand die deze verantwoordelijkheid neemt voor de voorraden in Noordwest-Europa. Deze voorraden dienen wel gevuld te worden. Hierdoor is Nederland steeds afhankelijker van Rusland in de gasvoorziening.
Vanuit Rusland is er echter geen haast zichtbaar om de contracten hiervoor te verlengen of de levering te verhogen, vertelt Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN AMRO, aan het FD. Als er dan iets verandert in de band tussen Nederland en Rusland, is dat reden tot zorg, stelt Hans Grünfeld, directeur van VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke energiegebruikers. Onder andere Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool, denkt dat de leveringszekerheid vanuit het kabinet niet genoeg aandacht krijgt.