De aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit onder starters, meldt De Hypotheker. Het aantal jonge huizenkopers dat in het eerste kwartaal van dit jaar een aflossingsvrije hypotheek afsloot, steeg met 14 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.
In de afgelopen twee jaar was er zelfs sprake van bijna een verdubbeling van het aantal afgesloten aflossingsvrije hypotheken onder starters. Dit is mede te wijten aan de lage hypotheekrente en de almaar stijgende huizenprijzen.
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je enkel hypotheekrente. Aan de einddatum van de hypotheek los je dan in één keer de lening af. Gedurende de looptijd is het wel mogelijk om af te lossen, maar niet verplicht. Sinds 1 januari 2013 mag je echter nog maar tot 50 procent van de totale woningwaarde aflossingsvrij afsluiten.
Bij andere leeftijdsgroepen groeit de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek ook. Bij 45- tot 55-plussers was er een lichte stijging te zien in het aantal afsluitingen. Alleen bij 35- tot 45-jarigen was sprake van een lichte daling.
De aflossingsvrije hypotheek wordt gezien de huidige lage rentestand een steeds interessanter alternatief voor een volledige hypotheek waarbij je wel moet aflossing, stelt De Hypotheker. Wel waarschuwt de hypotheekadviseur dat starters vaak relatief veel lenen ten opzichte van de woningwaarde, terwijl ze minder snel aflossen. Indien een huis dan ineens wordt verkocht, blijft een grotere hypotheekschuld over. Verder moet er genoeg vermogen zijn om te kunnen aflossen als de looptijd eindigt. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Ook kan de woning in waarde dalen en de hypotheekrente stijgen. Dat zijn zaken om rekening mee te houden bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek.
De overheid is geen fan van de aflossingsvrije hypotheek, omdat dat betekent dat de hypotheekschuldenlast in Nederland op zal lopen. Daarnaast waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder al voor de gevaren van het type hypotheek. Voor bijna 80.000 mensen zou - omdat ze hun aflossing niet kunnen voldoen - een gedwongen verhuizing dreigen. In totaal zijn er ongeveer 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken in Nederland. Dat becijferde de AFM nog aan het begin van 2021.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!