Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer Nederlandse vakantieparken in bezit van roofinvesteerders

05-11-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
23125 keer bekeken
  •  

Vakantieparken in Nederland komen steeds vaker in het bezit van buitenlandse investeringsmaatschappijen met een bedenkelijke reputatie. De parken die in eigendom zijn, beheerd worden of de verhuurbemiddeling laten uitvoeren door grote ketens als Roompot, zijn voor meer dan de helft (namelijk 175 parken, wat neerkomt op 54 procent) in handen van buitenlandse investeringsmaatschappijen. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa.

We onderzochten in totaal 322 parken van twintig grotere ketens die in Nederland actief zijn. Bewoners die soms al decennia kleine huisjes op vakantieparken hebben, moeten wijken voor het snelle geld van die investeerders en worden vaak niet of nauwelijks gecompenseerd. In de afgelopen 10 jaar groeide het aanbod op de sites van de ketens van 166 vakantieparken naar 322. En veel van de parken vallen inmiddels onder Amerikaanse investeerders. In Nederland zijn op dit moment 2 Amerikaanse investeringsmaatschappijen actief. Landal is in eigendom van Platinum Equity LA en Roompot is eigendom van Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR).

Bekijk de Kassa-uitzending - tekst gaat verder onder video

Agressieve werkwijze van Amerikaanse investeerder

KKRis berucht vanwege hun agressieve werkwijze. KKR wordt in verband gebracht met de ondergang van het winkelconcern V&D en beschuldigd van het uitkleden van HEMA. KKR kocht in 2020 de Roompot-keten voor 1,3 miljard euro en heeft nu 112 Nederlandse vakantieparken in haar portefeuille. De investeringsmaatschappij is nu bezig met de overname van Landal GreenParks met nog eens 59 parken, waarmee de dominante positie in Nederland nog verder versterkt wordt.

Campings vallen ten prooi aan projectontwikkelaars
Adviseur recreatie en toerisme Hans van Leeuwen

In de afgelopen jaren zijn 125 parken overgenomen door een nieuwe eigenaar. Vaak heeft die grootse plannen waarvoor vaste bezoekers moeten wijken. In minstens bijna 30 gevallen raken recreanten hun vaste stek, waar ze vaak al decennia stonden, kwijt omdat daar prijzige, luxe chalets voor in de plaats komen.

Adviseur recreatie en toerisme Hans van Leeuwen zegt tegen Kassa dat camping ten prooi vallen aan projectontwikkelaars die snel geld willen verdienen en zien in de ketens een gewillige partner. "Maar wie is uiteindelijk de winnaar en wie betaalt de rekening? Het gebeurt niet zelden of campinggasten moeten het terrein verlaten zonder enige compensatie!"

Wijken voor de rijken

Park Sandevoerde in Zandvoort

De recreanten van Sandevoerde in Zandvoort hebben onlangs gehoord dat de camping verkocht is en dat dit betekent dat ze er af moeten. Hier komen dure beleggingsobjecten, die verhuurd kunnen worden aan toeristen. De camping is vorig jaar voor 20 miljoen euro overgenomen door ontwikkelaar Dutchen Group.

De kinderen die met hun ouders al jaren op dit park staan laten het er niet bij zitten en schrijven een brief aan burgemeester David Molenburgh van Zandvoort. Die zegt dat hij helaas niets voor de kinderen kan doen en verwijst naar de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar, Jaap-Jan Smit van Dutchen Group, zegt dat een naderend afscheid als gevolg van een herontwikkeling bij Camping Sandevoerde ingewikkeld is. “Zeker voor gasten, kinderen, ouders en grootouders die er al jaren komen.” De ontwikkeling brengt veranderingen waar zij niet om hebben gevraagd. De herontwikkeling van Sandevoerde is mogelijk binnen de daarvoor gestelde juridische en planologische kaders. “De nieuwe chalets die worden gebouwd zullen worden verhuurd aan iedereen die wil genieten van een vakantie in Zandvoort”, aldus Smit.

Park De Visotter in Woerdense Verlaat

Dit kleinschalige vakantiepark ligt direct aan het Natura 2000 in het Woerdense Verlaat. Ook hier moeten de recreanten hun spullen pakken, want het park is verkocht. Ze maken zich zorgen over de natuur die gaat verdwijnen als hier een vakantiepark komt waar iedere week andere toeristen komen.

D66-raadslid Annette Pieterse wil het behoud van de natuurwaarde en biodiversiteit op het terrein onder de aandacht te brengen en heeft vragen gesteld aan de gemeenteraad. “De Visotter ligt ingeklemd tussen bestaande en nieuwe natuurgebieden. Wat betekent dit voor de natuur en de vergunningen die nodig zijn voor de herontwikkeling van dit terrein?”, aldus Pieterse. Gemeente Nieuwkoop laat weten dat de nieuwe eigenaar uitgesproken heeft de natuurwaarden te willen behouden en waar mogelijk te versterken.

Camping Duinrand in Burgh-Haamstede

Ook hier heeft de eigenaar de recreanten eind 2020 een brief gestuurd dat ze per 1 januari 2022 weg moeten. De naam Duinrand wordt vervangen voor Schouwse Valleien en de huidige recreatiewoningen passen niet in dit plan. De recreatiewoningen worden vervangen door duurzame vakantiewoningen.

Volgens Johan Mulder, woordvoerder van camping Duinrand, moet de infrastructuur van Duinrand grootschalig aangepakt en herontwikkeld worden. “Net als in de straat moet eens in de 25 jaar alles ondergronds vervangen worden. Zoiets kost miljoenen. Op zo’n moment moet de ondernemer keuzes maken en voor Duinrand betekent dat geen andere keuze dan herontwikkeling. Natuurlijk is het zuur dat gasten op enig moment van de camping af moeten, maar het is bedrijfseconomisch niet houdbaar om Duinrand in de huidige vorm te laten voortbestaan”, aldus Mulder.

Voorwaarden

De huurders van camping Duinrand hebben twee advocaten in de arm genomen. Met één advocaat zijn ze bij de Raad van State omdat volgens hen het bestemmingsplan niet klopt. En advocaat Marcel van Wezel staat 78 huurders bij in de huuropzegging waar ze het niet mee eens zijn. Dat gebeurt bij de kantonrechter. "Met stacaravans heb je bijna nooit de kans om een huuropzegging tegen te gaan. Met vaste huisjes ligt dat anders."

In de huidige recronvoorwaarden is voor vaste huisjes bepaald, dat deze niet kunnen worden opgezegd vanwege herstructurering. Marcel van Wezel vecht daarom de huuropzeggingen aan.  Het standpunt van de ondernemer is dat de huurovereenkomsten wel opzegbaar zijn, maar dat de rechter dan de hoogte van de vergoeding moet bepalen.

In 2014 is er een belangrijke uitspraak geweest waarin het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat het standaardbedrag dat in de zogeheten recronvoorwaarden genoemd wordt, niet voldoende is om de schade van huurders te compenseren als er sprake is van niet-verplaatsbare kampeermiddelen. Het Gerechtshof heeft zich toen niet uitgelaten over de vraag wat dan wél een redelijke vergoeding is in dit soort situaties. De omstandigheden van het geval zullen daarbij een belangrijke rol spelen. Het is dus maatwerk.

"Dat maakt het dus heel ingewikkeld om de huur op te zeggen. Want wanneer de verhuurder de huur opzegt en daarbij een bepaald bedrag heeft aangeboden, dan kan de rechter oordelen dat dit bedrag te laag was en moet de verhuurder opnieuw opzeggen met een hoger bedrag", zegt Van Wezel. "Op dat bewuste park staan nu, 12,5 jaar later, nog steeds huurders die nog in onderhandeling zijn met de parkeigenaar. Op deze huurders zijn nog de oude recronvoorwaarden van toepassing."

Vereniging voor Recreatieondernemers HISWA-RECRON, die de RECRON-voorwaarden hebben opgesteld, laat in een reactie weten dat de voorwaarden zijn opgesteld samen met de consumentenorganisaties ANWB en Consumentenbond en dat ze er juist zijn voor de bescherming van de consument en de ondernemer. HISWA-RECRON ziet geen reden om de voorwaarden te verbeden. "HISWA-RECRON vertegenwoordigt 2500 ondernemers en het kan voorkomen dat er op een enkel bedrijf dit soort structureringszaken niet goed gaan. Hier nemen we als HISWA-RECRON dan ook afstand van." De volledige reactie is hier te lezen.

Politiek weinig oog voor gevolgen

Politiek Den Haag lijkt nauwelijks oog te hebben voor de mogelijke schaduwkanten van de uitverkoop van de Nederlandse vakantieparken. Maar Lilian Marijnissen, SP-fractieleider in de Tweede Kamer, wil actie van het kabinet. "Dit zijn schokkende cijfers. Investeerders kopen vakantieparken op om te kunnen cashen en jagen gewone mensen weg van hun vakantiestek. We moeten hun belangen beter beschermen tegen deze gewetenloze investeerders. Het kabinet moet deze praktijk stoppen."

Op 15 september heeft minister Ollongren Kamervragen van de SP beantwoord. "De beantwoording geeft aan dat Ollongren niet goed weet wat er speelt en ook niets wil doen aan de rechten van recreanten op vakantieparken. Huurders hebben nauwelijks rechten. Het is belangrijk dat de rechten van huurders uitgebreid worden. Deze mensen moeten huurrechten krijgen, zodat ze niet alles kwijtraken omdat de grond niet van hen is", aldus Marijnissen.

Petitie

Landelijke Recreanten Recht wil dat de huurrechten en huurbescherming in de wet geregeld wordt. Heb jij een vakantieverblijf? En wil je een betere bescherming van je rechten? Teken dan deze petitie.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte vermeld dat Blackstone eigenaar is van 4 CenterParcs-parken in Nederland. Deze parken zijn inmiddels niet meer in handen van de investeringsmaatschappij.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor