Er verdwijnen steeds meer geldautomaten in Nederland, meldt de NOS. Ook hebben veel van deze automaten krappere openingstijden. Dit komt omdat veel bankfilialen sluiten, de overgebleven filialen doen vaak hun geldautomaten weg. Zo zijn er al honderden automaten gesloten.
Ten opzichte van 2,5 jaar geleden is het aantal geldautomaten met een derde afgenomen. Kassa liet toen al zien dat er elke dag één automaat wordt opgedoekt.
Op dit moment zijn er volgens de cijfers van De Nederlandsche Bank nog 4916 geldautomaten in Nederland. Dat zijn er 879 minder dan een jaar eerder.
23 procent van de transacties wordt nog met contant geld gedaan, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. De Consumentenbond heeft met Geldmaat afgesproken dat vrijwel alle Nederlanders een geldautomaat binnen vijf kilometer moeten kunnen bereiken.
Naast de sluitingen van geldautomaten, zijn de openingstijden van de meeste overgebleven automaten verkleind. Deze zijn tussen 23.00 uur en 06.00 uur gesloten. Alleen bij uitgaansgebieden zijn ze vaak nog tot 02.00 uur open.
Peggy Corstens, operationeel directeur van Geldmaat, zegt dat het geen maatregel is om het gebruik van contant geld te ontmoedigen. "We willen juist zorgen dat contant geld beschikbaar is. Het is spijtig dat het nodig is, maar anderzijds is de behoefte om 's avonds laat geld op te nemen niet groot."
Bron: NOS
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!