Vanaf 31 december 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. Volgens het Afvalfonds moeten inzamelingspunten voor deze blikjes in de publieke ruimte komen. Onder andere Recycling Netwerk Benelux zegt: plaats ze in de winkels. Hoewel de Tweede Kamer zich nog over de kwestie gaat buigen, wachten supermarktketens Ekoplaza en Marqt de uitspraak niet af.
“We zijn al jaren voorvechter van statiegeld op plastic en blikjes. Wat ons betreft was er al jaren geleden statiegeld op deze drankverpakkingen ingevoerd", laat kwaliteitsmanager van Ekoplaza Steven IJzerman weten in een persbericht.
Ook erkent de supermarkt dat de recente studie van Eunomia weinig ruimte voor interpretatie overlaat: inzamelingspunten voor statiegeld moeten in de supermarkten komen en blijven.
Ekoplaza en Marqt hebben samen zo'n 90 vestigingen in ons land.
Recent onderzoek van Eunomia onderstreept dat inzameling via de supermarkt, het zogenaamde return-to-retail, het meest consumentvriendelijk is en daarmee een belangrijke factor vormt in het succes van de statiegeldsystemen. Hier ligt bovendien ook de voorkeur van de Nederlandse consument. 89% van de consumenten vindt het zeer belangrijk tot belangrijk om statiegeldflessen en blikjes weer bij de verkooppunten in te kunnen leveren, blijkt uit de enquête van Consumentenbond.
Suze Govers van Recycling Netwerk Benelux: “Statiegeld bewijst al jaren een prima middel te zijn om drankverpakkingen uit het milieu te houden. Voorwaarde is wel dat het systeem klantvriendelijk is. Een onhandig systeem, zoals het Afvalfonds nu bepleit, zal de participatiegraad doen dalen waardoor er minder blikjes worden ingezameld, en dat is natuurlijk slecht voor het milieu. Gedrag waar consumenten al sinds jaar en dag mee vertrouwd zijn, moet daarom centraal staan bij de inrichting van het statiegeldsysteem. Klanten moeten hun statiegeldblikjes kunnen terugbrengen op dezelfde plek als hun statiegeldflesjes: in de supermarkt en de grote verkooppunten”.
De Tweede Kamer heeft het Afvalfonds gevraagd om donderdag 10 maart uitleg te komen geven tijdens een technische briefing en gaat in gesprek met stakeholders tijdens een rondetafelgesprek in de commissie Circulaire Economie. Belangrijke stakeholders zoals Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzetten zich tegen de innamepunten op straat.
Bron: Ekoplaza/Recycling Netwerk Benelux
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!