Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Statiegeld op blikjes leidt tot problemen in de supermarkt

  •  
26-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55130 keer bekeken
  •  
blikjes_20230626

Op 1 april 2023 werd statiegeld op blikjes ingevoerd. Eén van de belangrijkste doelen is om zwerfafval tegen te gaan, maar in de praktijk leidt het systeem ook tot onvoorziene problemen. De rijen voor de automaten zijn veel langer en ongeschikte blikjes worden vaak gedumpt. Apparaten hebben ook meer storingen.

Dat meldt Nu.nl. Daarbij wordt een briefje geciteerd dat op een statiegeldautomaat in een Jumbo-filiaal in Breda werd aangetroffen: "Beste klant, sinds de invoering van statiegeld op blikjes ervaren wij veel storingen in onze emballagemachines. Onze leverancier en wij werken met man en macht om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Excuses voor dit ongemak."

2,5 miljard blikjes per jaar

Op een blikje zit sinds 1 april van dit jaar 15 cent statiegeld. Aangezien er jaarlijks zo'n 2,5 miljard blikjes worden verkocht en een aanzienlijk deel van de blikjes daadwerkelijk wordt ingeleverd vanwege het statiegeld, betekent dat grote drukte bij de statiegeldautomaten. 

Ter vergelijking: van grote en kleine petflessen gaan er volgens Statiegeld Nederland jaarlijks naar schatting één miljard over de toonbank. En hoewel je blikjes ook kunt inleveren bij bepaalde benzinepompen, NS-stations, snackbars en bioscopen, moeten de bestaande automaten veel meer verwerken. 

En dat gaat niet altijd even goed. Automaten lopen vaker vast, mensen dumpen ongeschikte blikjes naast de prullenbak en wachttijden – en daarmee ook irritaties – bij inleverpunten lopen op.

Woordvoerders van Albert Heijn en Dirk van den Broek bevestigen tegenover Nu.nl dat er zo nu en dan sprake is van langere wachttijden en rommelige situaties. Een woordvoerder van Jumbo kon er niets over kwijt en verwijst naar Statiegeld Nederland.

"Problemen worden opgelost"

Directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland erkent dat het één en ander momenteel niet optimaal verloopt, maar impliceert dat het gaat om opstartproblemen:

"Het is nu even vervelend en zeker niet fijn, maar supermarkten hebben ook geen zin in gefrustreerde klanten. Er zal het een en ander aangepast moeten en worden en dat gaat ook zeker gebeuren."

Bron: Nu.nl

Lees ook
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.