Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staak schuldregeling niet in geval van 'onbedoelde' schuldfraude

26-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Staatsschuld

'Onbededoelde' fraudeschulden maken het werk van schuldhulpverleners moeilijk en soms zelfs onmogelijk, melden De Monitor en NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Dit soort schulden kunnen bijvoorbeeld ontstaan door de strenge regels in de bijstand. "Schuldhulpverleners worstelen met dit soort schulden, want het is natuurlijk heel zuur dat soms door een klein foutje een schuldregeling moet worden stopgezet", aldus NVVK-voorzitter Marco Florijn.

Er zijn geen harde cijfers over hoe vaak schuldregelingen, die worden gemaakt om mensen naar een schuldvrije toekomst te helpen, niet worden opgestart of stopgezet vanwege een fraudeschuld. Echter, de ervaringen van ruim tachtig ondervraagde schuldhulpverleners tonen aan dat dit soort schulden in de dagelijkse praktijk regelmatig voor zware overpeinzingen zorgen.

Ontstaan fraudeschulden

Onder andere door een verdenking van bijstandsfraude kunnen fraudeschulden ontstaan, ook als die fraude niet gepleegd is. In het afgelopen jaar heeft ruim 80 procent van de ondervraagde schuldhulpverleners te maken gehad met cliënten die werden beticht van 'onbedoelde' bijstandsfraude. Daarom vindt 84 procent van de ondervraagden ook dat 'onbedoelde' bijstandsfraude minder hard bestraft zou moeten worden. Verder is 93 procent van mening dat eerst moet zijn aangetoond dat er daadwerkelijk sprake is van opzet of grove schuld voor een schuldregeling kan worden stopgezet.

Bron: De Monitor, NVVK
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!