Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Spring niet zomaar in open water'

17-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
buitenwater.jpg
Het is niet verstandig om zomaar in open zwemwater te springen. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt, loopt snel op nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt.
Blauwalg en botulisme
Daarvoor waarschuwen waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Deze diensten controleren tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig de waterkwaliteit van ruim 800 officiële buitenzwemplekken in het land. De laatste dagen loopt het aantal gevallen van blauwalg snel op. Ook is op enkele plekken mogelijk sprake van botulisme. In beide gevallen mogen mensen en dieren daar niet zwemmen.
Gifstoffen
Blauwalg is een bacterie die bij veel zonlicht en veel baders razendsnel gaat bloeien. Veel zwemmers zorgen namelijk voor veel voedingsstoffen in het water. De blauwalg vormt een blauwgroene laag op het water die gifstoffen afscheidt. Wie in contact komt met blauwalgen krijgt hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms nog ernstiger gezondheidsproblemen.
Kadavers
Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die zich heel snel vermeerdert in water dat warmer is dan 20 graden. De bacterie zorgt voor botuline in het water en daaraan sterven watervogels en vissen. Botuline is voor mensen niet gevaarlijk, maar de kadavers van dode dieren zorgen wel voor allerlei ziekteverwekkers in het water.
App
Op een nieuwe app, die te downloaden is via zwemwater.nl, is voor elke locatie te zien hoe het met de waterkwaliteit is gesteld. Bij verdachte zwemlocaties staan ook waarschuwingsborden.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor