Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sparen voor kind levert nauwelijks nog wat op

21-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2945 keer bekeken
  •  
geld besparen euros spaarvarken

Per 1 november wordt zilvervloot sparen voor je kind, bij de Regiobank of SNS Bank, veel minder interessant. Zo krijgen kinderen die vanaf november een Zilvervlootrekening openen nog maar maximaal 1 procent bonusrente op hun 18e verjaardag. Dit was eerder maximaal 10 procent.

Zilvervloot sparen, ofwel de zilvervlootrekening, werd geïntroduceerd om kinderen te stimuleren op te sparen. De jeugd kreeg daarvoor bonusrente. Dat blijkt nu niet meer interessant te zijn. “We kunnen gerust stellen dat ‘ouderwets zilvervloot sparen’ als alternatief om te sparen voor je kind is afgeschreven”, zegt expert Amanda Bulthuis van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Kinderspaarrekeningen

Ook de rentes voor kinderspaarrekeningen zijn flink gedaald. Bij de meeste banken krijg je op een kinderspaarrekening nog maar 0,10 tot 0,15 procent, waardoor Zilvervloot sparen juist een relatief aantrekkelijk alternatief was. Met de Zilvervlootrekening mag je elk jaar maximaal 600 euro sparen en kon je dus maximaal 10.800 euro bij elkaar sparen, met daarbij een bonus van 1.080 euro. Nu het teruggebracht is naar 1 procent, krijgen kinderen nog maximaal 108 euro cadeau.

Aanhoudende lage rente

Vanwege de aanhoudende lage rente heeft de SNS Bank moeten besluiten de bonusrente te verlagen. "We hechten er aan dat sparen door de jeugd gezien wordt als een belangrijk element bij het leren om bewust én verantwoord met geld om te gaan. De Zilvervloot past hierin. Gegeven de aanhoudend historisch lage rente omgeving in de huidige spaarmarkt zien we ons echter wel genoodzaakt deze stap te zetten”, licht een woordvoerder toe."

Beleggen

Geld.nl is niet blij dat sparen voor kinderen minder wordt aangemoedigd. Zo hoort de vergelijkingssite steeds vaker dat ouders overwegen om te beleggen. "Dat is natuurlijk niet ideaal. Je wilt met het spaargeld voor de studie of het eerste huis van je kind eigenlijk niet speculeren. Stel dat de winsten toch tegenvallen, dan blijf je met lege handen achter."

Bron: Geld.nl

Meer over:

jeugd, sparen, financiën
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!