Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sparen voor je kleinkind, wat zijn de mogelijkheden?

24-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7777 keer bekeken
  •  
geldkist spaargeld sparen geld 930 520
Veel opa’s en oma’s openen een spaarrekening voor een kleinkind. Maar bedenk goed of je dat op naam van het kind doet, of op je eigen naam.
Spaarrekening op naam van het kleinkind
Als je een spaarrekening opent op naam van het kleinkind, dan heb je er als grootouder niets meer over te zeggen. De ouders of wettelijke vertegenwoordigers beheren het geld. Zij moeten ook een handtekening zetten als grootouders een spaarrekening openen. En de ouders moeten het spaartegoed van hun kind bij hun spaargeld optellen, en betalen belasting (vermogensrendementsheffing) als ze boven de heffingsvrije grens komen. Hier lees je meer over de vermogensrendementsheffing.
Problemen
De ouders beheren het spaargeld. En dat heeft als gevolg dat ze eventueel het geld voor eigen gebruik kunnen opnemen. Als oplossing wordt vaak genoemd dat de schenker dan een zogenaamd BEM-clausule (Belegging, Erfenis en andere vermogensbestanddelen minderjarigen) aan de rekening moet koppelen, want dan kunnen noch de ouders, noch het kind zelf gedurende de minderjarigheid aan het geld komen. Maar vorig jaar bleek in Kassa dat je in de praktijk helemaal geen BEM-clausule kunt aanvragen.
In die uitzending lieten we zien dat bijtelling van het spaargeld van de kinderen bij de ouders hele vervelende gevolgen kan hebben voor de aanspraak op toeslagen van de ouders. Wees daar alert op!
Bewind, voorwaarden en herroeping
Als de rekening op naam van het kind staat, dan kan hij/zij vanaf zijn 18 e verjaardag het geld opnemen. Nora van Oostrom is notaris en woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Zij vertelt wat (groot)ouders kunnen regelen als ze dat te jong vinden of nog zeggenschap willen houden.
Dat moet je wel van tevoren regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een bewind aan de schenking verbinden tot een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 23 jaar) waardoor het kind er niet zelfstandig aan kan komen. Of je verbindt voorwaarden aan de schenking. Bijvoorbeeld dat de schenking gebruikt moet worden voor studie of een huis.
Ook kun je regelen dat de schenking herroepen kan worden. Dit moet direct bij de schenking worden bedongen, maar verdient veel aandacht. De formulering is namelijk cruciaal. Houd ook in de gaten dat dit de familieverhoudingen niet ten goede zal komen. En wat doe je als het geld lastig terug te halen is, bijvoorbeeld omdat het kind of kleinkind is gescheiden? Klik hier voor meer uitleg.
Je kunt dit allemaal bij de notaris regelen. Maar je kunt ook zelf het een en ander op papier zetten. Dan is het wel heel belangrijk veel aandacht aan de formulering te besteden.
Spaarrekening op naam van de grootouders
De andere mogelijkheid is dat grootouders een spaarrekening op eigen naam openen voor hun kleinkinderen. In dat geval houden ze de zeggenschap over het spaargeld, maar ze betalen zelf ook belasting over het spaargeld (vermogensrendementsheffing) als ze boven de heffingsvrije grens komen. Klik hier voor meer informatie.
Van Oostrom belicht de voor- en nadelen in de uitzending. Zo moeten ze het geld dan op een gegeven moment schenken aan hun kleinkinderen. Over die schenking betaal je schenkingsbelasting als dat bedrag groter is dan de jaarlijkse vrijstelling die geldt voor een schenking aan kleinkinderen (2016: € 2.122 p/jaar). Lees er hier meer over.
Welke spaarrekeningen zijn er?
Op de website www.sparen.nl staat meer uitgebreide informatie over sparen voor je kleinkind. Ook staat daar een overzicht van alle (jeugd)spaarrekeningen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!