Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sparen kost door inflatie steeds meer geld

04-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3733 keer bekeken
  •  
sparen spaargeld spaarpot 1127

Wie eind 2010 begon met sparen, heeft nu per 100 euro qua waarde gemiddeld iets minder dan 84 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. "In juli was de inflatie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 10,3 procent. Zelfs met de hoogste rente op een spaarrekening, die nu 0,65 procent is, kun je dit bij lange na niet terugverdienen, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl

Zeker nu ook de spaarrente op een erg laag niveau zit leveren spaarders flink in. "Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1000 euro heb je het al over ruim 160 euro die je hebt ingeleverd", zegt Bulthuis.

Inflatie hoger dan spaarrente

Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden. Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.

Stoppen met sparen dan maar?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”

Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je spaargeld vastzetten op een deposito. De hoogste rente op een spaardeposito is op dit moment 2,30 procent voor 5 jaar vast. En als je je spaargeld 2 jaar vast zet, kun je al een rente van 2 procent krijgen. "Dat is nog steeds niet voldoende om de inflatie volledig te compenseren, maar het is al een stuk meer dan op een spaarrekening", zegt Bulthuis.

Bron: Geld.nl/ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

agapon1951
agapon1951
6 aug. 2022 - 14:14
Inderdaad allemaal te gek voor woorden. eerst wordt je genaaid met de pensioenen door deze niet te indexeren over een periode van nu reeds 20 jaar, dan komt een wazig nieuw plan op tafel waar niemand iets van snapt (zie zwarte zwanen) gemiddelde van verloren pensioen gelden rond de 30.000 en hoger ingeleverd. Spaargelden kun je niet niets mee, investeren betekent risico lopen (zie Dexia, IDM bank (Groen Invest), begrafenis verzekeringen zgn geen winst maken, dus ook geen compensatie. Bij overlijden zelf niet mag bepalen aan wie de restanten van het ingekrompen rest vermogen mag toebedelen. Verhogingen van de huiswaarden (WOZ) waar de gemeenten weer mee plukken. Woz die niet uitbetaald wordt door verzekeringen (zou half Nederland spontaan plat branden) maar de herbouwwaarde. Dan geplukt in de kosten van de zorg door marktwerkingen, waarbij de zorg dermate duur wordt gemaakt dat alleen de ziekenverzekeraars beter van worden met vele miljarden achter de hand welk in feite naar de burger terug zou vloeien. Dan nog zoiets krankzinnigs. In basis verzekering vergoed complete kunstgebit. Heb een gedeelte nodig niet vergoed (zelfs niet bij een aanvullende verzekering), echter als je gehele rijtje tanden wel laat trekken (ook als het niet nodig is) wel vergoed???? How can. Het nu dat de economie aantrekt, tja vreemde zaak, verklaarbaar echter immers de mensen geven liever geld uit dan aan het einde van jaar voor duizenden geplukt te zijn door een systeem wat verre van normaal is.
rinuszwam
rinuszwam
6 aug. 2022 - 9:16
In wat voor idioot Financieel / Economisch systeem leven wij !! Zoals altijd juist de gewone Burgers zijn hierdoor weer het slachtoffer ! dank zij het liberale beleid !!
jantm
jantm
5 aug. 2022 - 13:38
Wat te denken van een krediethypotheek. Je betaalt ca. 0,6 % meer dan standaard variabel. Maar kan dan onbeperkt zonder kosten aflossen en opnemen tot het maximale hypotheekbedrag. Bij fors aflossen worden de maandlasten minder en wil je een auto kopen, neem je gewoon het bedrag op en stijgen je maandlasten weer tegen een huidig rente tarief van ca. 2 %. Aanmerkelijk goedkoper dan financieringsrente.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor