'Spaarrente bij grootbanken rechtstreeks naar Belastingdienst'
20-02-2014
• leestijd 2 minuten
Spaar je bij één van de grote Nederlandse banken en moet je de vermogensrendementsheffing betalen? Dan hou je volgens vergelijkingswebsite
Sparen.nl helemaal geen rente meer over. Vermogensrendementsheffing wordt betaald over rendement op eigen vermogen boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro (42.278 voor fiscale partners).
Fictieve rente
De meeste spaarrekeningen bieden op dit moment slecht 1,2 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening.De fiscus veronderstelt echter dat 4 procent rendement wordt behaalt over je vermogen. Over die 4 procent wordt 30 procent belasting geheft. Dit komt neer op 1,2 procent van je vermogen. Alle gespaarde rente moet dus worden afgedragen. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst is de 4 procent gebaseed op een langjarig gemiddelde,
en zal deze daarom niet aangepast worden.
Vermogenswinstbelasting
De kans dat het kabinet het fictieve rendement zal verlagen lijkt nihil, maar volgens Helma Neppérus van de VVD zal haar partij er wel op aandringen om de heffing onder de loep wordt genomen. De SP wil de vermogensrendementsheffing helemaal afschaffen. Volgens Fashed Bashir van de partij zien zij liever een vermogenswinstbelasting. Bij die heffing wordt alleen over daadwerkelijk gerealiseerde winst belasting betaald. Een motie van de partij met dit voorstel kreeg geen meerderheid in de kamer.
Opties
Om de schade te beperken raadt Sparen.nl een spaarrekening met stabiele hoge rente aan. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een groene spaarrekening bij één van de grote banken. Rekeningen met een groen certificaat kennen namelijk een hogere vrijstelling van de vermogensrendementsheffing.
Sparen.nl/Kassa