Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spaarder levert maandelijks een half procent in

11-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
sparen_spaarvarken_geel_04.jpg
Wie nog een vrij opneembare spaarrekening heeft, verliest daarmee gemiddeld een half procent van zijn spaargeld. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. De spaarrentes blijven immers dalen, terwijl de inflatie toeneemt.
Op 1 september bedroeg de gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening nog maar 2,1 procent. Begin dit jaar was de gemiddelde spaarrente nog 2,41 procent. Met een inflatie van 2,6 procent in Nederland betekent dit dat je gemiddeld een half procent inlevert op je spaargeld.
Inflatie betekent geldontwaarding .
De inflatie bedroeg in juli 2,6 procent in Nederland. Dit betekent dat ons geld 2,6 procent minder waard is geworden. “Dit treft consumenten niet alleen hard in de portemonnee, omdat zij minder kunnen kopen. Maar ook in de spaarpot worden consumenten hard geraakt.”, stelt Paul Huibers van Geld.nl. Om nog iets over te houden aan je spaargeld, moet de rente die je ontvangt minimaal 2,6 procent bedragen. Dit terwijl de gemiddelde spaarrente nog maar 2,1 procent bedroeg op 1 september. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening biedt Argenta met 2,65 procent. Ook daar houdt de spaarder dus nauwelijks iets aan over.
Rente op deposito juist lager
Dan maar voor een deposito kiezen, zou je misschien denken. Immers, door je spaargeld vast te zetten op een deposito krijg je doorgaans een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. “Wie kiest voor een deposito met een korte looptijd van 1 jaar, komt echter bedrogen uit”, legt Huibers uit. “De gemiddelde rente daarop bedraagt slechts 2,06 procent. Dat is dus nog lager dan op een vrij opneembare spaarrekening.” Gelukkig voor de spaarder valt hier nog wel een rendement te halen door goed te vergelijken. De hoogste rente voor een 1-jarig deposito wordt geboden door LeasePlan Bank met 3,2 procent.
Aan het 1-jarig deposito met de hoogste rente kun je dus na aftrek van inflatie 0,6 procent overhouden. Even gesteld dat je totale vermogen niet boven de heffingvrije grens van box 3 van de inkomstenbelasting uitkomt. Is je vermogen hoger dan 21.139 euro? Dan betaal je hierover 1,2 procent vermogensbelasting. Gecombineerd met de inflatie, moet je dan dus minimaal een rendement van 3,8 procent over je spaargeld halen om er nog iets aan over te houden. Deze rente is slechts te behalen bij zeven spaardeposito’s in looptijd variërend van 5 t/m 10 jaar, inventariseerde Geld.nl. “Maar zelfs bij de hoogste rente van 4 procent, blijft er voor de spaarder slechts 0,2 procent rendement over na aftrek van inflatie en vermogensbelasting”, stelt Huibers. Bron: Geld.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor