Snelheidsverlaging 100 km/u officieel van kracht
16-03-2020
• leestijd 1 minuten
Vanaf 06:00 vanmorgen geldt de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op veel snelwegen is de maatregel de afgelopen dagen al ingegaan, met het weghalen van het plastic van de borden.
Rijkswaterstaat was vanaf donderdagavond al bezig met het vervangen van de 100 kilometerborden en heeft dit in de nacht van zondag op maandag afgerond. De meeste borden stonden al op de juiste plaats, maar moesten nog zichtbaar worden gemaakt door de tape of hoezen eraf te halen. Nu de borden op alle snelwegen zijn vervangen, mag niemand overdag harder rijden dan 100 kilometer per uur. Op sommige plekken is de limiet zelfs 80 kilometer per uur.
Automobilisten kunnen meteen worden beboet als zij zich niet houden aan de lagere maximumsnelheid. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) waarschuwde eerder dat de politie geen oogje toeknijpt, maar ook niet extra gaat handhaven op de betreffende trajecten. Rijkswaterstaat verwacht dat sommige navigatiesystemen meteen worden afgestemd op de nieuwe snelheidslimiet, maar niet allemaal. "Ons advies is dus: let op de borden", aldus een woordvoerder.
Terugdringen stikstofuitstoot
De snelheidsverlaging wordt genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het kabinet nam eind vorig jaar een reeks spoedmaatregelen na een uitspraak van de Raad van State. Die stelde dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan natuurgebieden. Door de maatregel gaan de Nederlandse snelwegen weer terug naar de situatie van voor 1988, toen de maximumsnelheid werd verhoogd naar 120 kilometer per uur. Het doorvoeren van de snelheidsverlaging kost zo'n 19 miljoen euro. ANP