Ben jij benieuwd waar de actiefste trajectcontroles en flitspalen van Nederland zich bevinden en waar de kans op een snelheidsboete het grootst is? Vergelijkingsplatform Independer heeft cijfers over 2021 van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) geanalyseerd. Vijf gemeentes zijn samen goed voor een kwart van het totale aantal bekeuringen. We bespreken de belangrijkste uitkomsten.
Om te beginnen de cijfers. Vorig jaar werden er maar liefst 6,7 miljoen snelheidsboetes uitgeschreven in Nederland, ook al was de drukte op de weg nog niet op het niveau van voor corona, zoals blijkt uit statistieken van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden op 1 januari 2022 ruim 11 miljoen Nederlanders een rijbewijs, dus het aantal vorig jaar uitgeschreven bekeuringen is naar verhouding behoorlijk fors.
Maar in 'slechts' 80.000 gevallen betrof het boetes voor mensen die meer dan 30km/u te hard reden. Gemiddeld werd er 8km/u te hard gereden. En niet overal wordt even intensief gecontroleerd en geflitst, zo blijkt uit onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt dat er in vijf Nederlandse gemeenten zó veel overtredingen worden geconstateerd dat ze gezamenlijk goed zijn voor een kwart van het totale aantal snelheidsboetes.
Dit is de top vijf, met daarachter tussen haakjes het aantal snelheidsboetes dat vorig jaar is uitgeschreven:
De gemeente Stichtse Vecht staat bovenaan omdat de trajectcontrole op de A2 veel voertuigen heeft geregistreerd die de snelheidslimiet van 100km/u overschreden. Deze snelweg loopt dwars door de gemeente, vandaar de hoge score.
Gemiddeld bedraagt de snelheidsoverschrijding op basis waarvan een boete is uitgedeeld zoals gezegd 8km/u. Maar er zijn provinciale schommelingen.
In deze drie provincies wordt harder gereden dan gemiddeld. Tussen haakjes staat de gemiddelde snelheidsoverschrijding die in deze provincie is waargenomen:
En hoe harder je rijdt, hoe groter de kans dat jouw rijgedrag als 'roekeloos' wordt bestempeld en je zelf opdraait voor de schade als de verzekeraar deze succesvol op jou tracht te verhalen.
Auto-expert Menno Dijks van Independer verwoordt het als volgt:
"Als je een ongeval veroorzaakt zal de tegenpartij schadeloos worden gesteld. Ook als je te hard rijdt. Maar bij 'roekeloos' gedrag, gedrag waarbij je een groot risico op schade voor lief neemt, kan de verzekeraar de schade op jou verhalen. Bijvoorbeeld bij rijden onder invloed of veel te hard rijden. Daar is geen harde grens voor maar zal van geval tot geval worden beoordeeld."
Op lokaal niveau zijn de verschillen nóg groter dan op provinciaal niveau. In deze vijf gemeenten wordt gemiddeld het hardst gereden:
Zoals gezegd is er 80.000 keer een snelheidsboete uitgeschreven voor een snelheidsovertreding van meer dan 30 km/u. In deze gevallen kun je zowel binnen als buiten de bebouwde kom een strafbeschikking krijgen als deze overtreding is waargenomen. Op de snelweg geldt dat bij een geconstateerde snelheidsovertreding van meer dan 40 km/u.
En dat heeft mogelijk grote gevolgen voor jouw autoverzekering.
Menno Dijks van Independer: "Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een 'groter moreel risico' vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst."
Er is ook een overzicht gemaakt van de meest actieve flitspalen in Nederland. Dit zijn de tien meest actieve (met tussen haakjes het aantal vastgelegde overtredingen)
Benieuwd naar de volledige onderzoeksresultaten van Independer, inclusief interactieve kaarten?
Volg dan onderstaande link.
Bron: CBS / Independer / Nationaal Dataportaal Wegverkeer (Bijschrift foto: een flitspaal aan de Goudse Poort te Gouda, de meest actieve flitspaal van Nederland)
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!