Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Smart-tv is toch niet zo slim

14-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
575 keer bekeken
  •  
smart-tv 930x520
Eenmaal thuis op de bank geploft, wil je rustig een programma terugkijken via één van de vele apps op je smart-tv. Maar dan blijkt ineens dat er apps zijn verdwenen of het niet meer doen. Zo is je smart-tv ineens dommer geworden.
Uit een enquête van Kassa blijkt dat meerdere apps het niet meer doen op oudere smart-tv’s. Van de 1100 respondenten geeft 40,7% aan dat de YouTube-app het niet meer doet. Bij 29,7% van de respondenten werkt de NPO-app niet meer en 26,1% geeft aan dat de RTL XL-app het niet meer doet. 73,2% geeft aan dat apps de gehele levensduur van de smart-tv moeten blijven werken.
Het gaat niet om één specifieke smart-tv, maar om verschillende modellen van verschillende tv-merken, zoals Philips, LG, Samsung en Sony.
Voor- en nadelen
Er zitten voordelen en nadelen aan de software op smart-tv’s. Het voordeel is dat je meer met een tv kunt dan alleen kijken, maar de consument is wel afhankelijk van meerdere partijen. Zo heb je de app-ontwikkelaar en de tv-fabrikant. Maar wie is uiteindelijk verantwoordelijk?
Wat zeggen app-aanbieders?
De NPO stelt in een reactie dat ze financieel keuzes moeten maken en belastinggeld zo efficiënt mogelijk willen inzetten. Met het oog gericht op de toekomst hebben ze gekozen om zich te richten op moderne tv’s van 2014 en nieuwe smart-tv’s.
RTL XL geeft aan dat de achterliggende techniek sneller verouderd. Om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden zijn niet alle toestellen meer geschikt en zijn ze genoodzaakt om een selectie te maken.
De KIJK-app van SBS is niet geschikt op oudere modellen smart-tv’s. Omdat elke tv een ander besturingssysteem heeft, kan er niet één app gemaakt worden voor alle besturingssystemen.
De nieuwe YouTube-app heeft nieuwere functies en is hiervoor niet geschikt op oudere apparaten. Skype geeft aan dat de app door de jaren heen op een andere manier wordt gebruikt. De meeste mensen gebruiken de app via de telefoon, ook in de woonkamer. Skype legt de focus daarom op andere platforms.
Reacties tv-fabrikanten
Tv-fabrikanten bieden een platform aan voor app-ontwikkelaars om apps aan te bieden aan de consument. De fabrikanten geven aan dat ze zelf niet verantwoordelijk zijn voor het aanbieden en ondersteunen van apps. Als een tv-fabrikant een update heeft voor de smart-tv, is het aan de app-ontwikkelaar om de app te updaten of niet.
Onderhouden
Technologie-deskundige Danny Mekic vindt dat consumenten hierdoor de dupe worden. Hij pleit ervoor dat er een verplichting moet komen voor tv-fabrikanten om het besturingssysteem van de televisie minimaal 5 jaar te onderhouden, en diezelfde afspraak te maken met app-ontwikkelaars van apps die standaard op de televisie meegeleverd worden. 
Andere manier smart zijn
Ben je ook een aantal apps kwijt? Dan zijn er verschillende oplossingen. Zo zou je een chromecast kunnen aanschaffen. Chromecast is een apparaatje dat je aansluit op je televisie via de HDMI-poort. Via je telefoon, laptop of tablet kun je dan series, films en muziek streamen. Mocht je een Apple-product hebben, dan kun je via Airplay streamen naar je smart-tv.

Meer over:

smart tv, apps
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor