Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Sluipverbruik: zoveel ben jij extra kwijt aan de energierekening

18-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10238 keer bekeken
  •  
TV televisie uit afstandsbediening 930
Besparen op je energierekening kan op verschillende manieren; de thermostaat ’s nachts lager zetten, het huis beter isoleren of zonnepanelen aanschaffen. Maar een van de boosdoeners van een hogere rekening, is het sluipverbruik van elektrische apparaten. We leggen in dit artikel uit wat het precies is en waar je op moet letten.
Nieuwe apparaten hebben bijna geen sluipverbruik meer vanwege strengere EU-regels. Sinds 2013 mogen nieuwe televisies in stand-by niet meer dan 0,5W verbruiken, voor apparaten met een weergave functie (ook bekend als secundaire functie), zoals een decorder, geldt een maximaal verbruik van 1W in stand-bymodus. De meeste apparaten hebben doorgaans secundaire functies, zelfs als de hoofdfunctie uitgeschakeld is. Denk bijvoorbeeld aan een klok op een lcd-display. Deze regels gelden niet voor oudere apparaten die nog wel veel energie kunnen verbruiken. Je moet dus vooral kijken naar de oudere apparaten in je huis.
kWh

© Kenniscentrum Circulaire Economie

Verschil stand-by en uit-stand

Er is een klein verschil tussen twee standen: de stand-bystand en de uit-stand. Bij stand-by gaat het om een slaaptoestand. Het apparaat lijkt uit, maar verbruikt nog wel stroom. Dat is vaak te herkennen aan het lampje op de voorkant van het apparaat. Op deze manier kan bijvoorbeeld een televisie op afstand worden ingeschakeld. In de uit-stand voert het apparaat geen functie uit, maar is het wel gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Volgens Kenniscentrum Circulaire Economie, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verbruiken ook deze apparaten nog wat stroom.
Huishoudens zijn per jaar gemiddeld honderd euro kwijt aan sluipverbruik. Dat is zo’n 450kWh, berekende de Consumentenbond in 2019. Driekwart daarvan is te vermijden door apparaten echt helemaal uit te zetten.

Wat zijn de grootste ‘sluipmoordenaars’?

Randapparatuur, zoals decoders, kunnen flink veel energie verbruiken in stand-bymodus. Volgens Milieu Centraal zijn de grootste ‘sluipmoordenaars’ onder de energieslurpers airconditioners, elektrische boilers, elektrische kachels, een tuinvijverpomp, een tropisch aquarium en een waterpomp. De lijst is overigens nog veel groter. Die kun je hier raadplegen.
Soms zijn er alternatieven beschikbaar om de grootste energieslurpers drastisch te verminderen. In plaats van een elektrische boiler kun je een zonneboiler aanschaffen en de elektrische kachel kun je vervangen door infraroodpanelen.
Jaarlijks verbruikt een huishouden gemiddeld zo’n 600 euro (2730 kWh) aan elektriciteit. Dat is 22 cent per kWh, berekende Milieu Centraal in 2021.

Apparaten helemaal uitschakelen

Naast de stand-bystand en de uit-stand, kun je ook gewoon simpelweg het apparaat helemaal uitschakelen of de stekker uit het stopcontact halen. Maar dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat je niet bij de stekker kunt. Daar is wat op bedacht: bespaarstekkers. Een bespaarstekker zet je tussen het apparaat en het stopcontact, die vervolgens de stand-bystand helemaal uitschakelt. Let wel op: sommige apparaten, zoals de cv-ketel en elektronische deurbel, doen het niet zonder de stand-bystand. Deze apparaten verbruiken dus altijd wat stroom.
Volgens Kenniscentrum Circulaire Economie was het energieverlies in Europa door de stand-by en uit-stand zo’n 47 TWh (dat is 47.000.000.000 kWh!), omgerekend is dat 19 Megaton CO2. Met de verscherpte EU-regels in 2013 zou er een jaarlijkse energiebesparing zijn van 35 TWh (35.000.000.000 kWh). En als je dat weer omrekent, gaat het om ruim tien miljoen Europese huishoudens.

Besparen op je energierekening

Het zogeheten capaciteitstarief per huishouden gaat in 2022 met ongeveer zestig euro per jaar omhoog. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd te kijken hoe je kunt besparen op de energierekening. Je bent nu bekend met het sluipverbruik en hoe je dit kunt aanpakken, maar er zijn gelukkig meer mogelijkheden om de energierekening te verlagen. Vervang bijvoorbeeld gloei- en halogeenlampen door ledlampen, schaf een waterbesparende douchekop aan of douche simpelweg wat korter. In dit artikel lees je meer tips hoe je kunt besparen op je energierekening.
Heb jij nou een vraag over sluipverbruik of over de energierekening? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor