Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slimme schermen zorgen voor meeste besparing in energie

13-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
326 keer bekeken
  •  
lamp licht gloeilamp elektriciteit energie 1127

Consumenten die een slimme meter met inzicht in hun verbruik op een scherm in huis hebben, besparen meer dan mensen die hun verbruik met een app of via e-mailupdates bijhouden. Dat ziet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.

In 2019 hadden al 4 miljoen huishoudens een slimme energiemeter, meldde onderzoeksbureau Multiscope in zijn Smart Home Monitor. Een half miljoen huishoudens weigerden toen de slimme meter, die via internet de standen doorgeeft aan het energiebedrijf.

Door slimme schermen 4 petajoule minder energie verbruikt

Nu schat het PBL in dat ongeveer 7 miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter hebben laten plaatsen. Het planbureau denkt dat doordat deze slimme meters een periodiek overzicht van de verbruikte energie en gemaakte kosten versturen en er 400.000 slimme schermen zijn geplaatst er in totaal 4 petajoule* per jaar minder energie wordt verbruikt.

* Petajoule is een eenheid voor energie. 1 petajoule staat gelijk aan 1.000.000.000.000 kilojoule. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld per jaar 2741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Dat staat gelijk aan 9.867.600 kilojoules. 1 petajoule staat dus gelijk aan het verbruik van ongeveer 101.340 huishoudens.
Dit is wel aanzienlijk minder dan de geplande besparing van 10 petajoule of 2,7 procent van het totale huishoudelijke energieverbruik. Dit is de energiebesparing die door de overheid en energiebedrijven in 2017 werd afgesproken.

Besparing door gebruik slimme meters op schermen

Een groot voordeel van een slimme meter die standen weergeeft op een scherm, is dat veranderingen in gebruik altijd gelijk zichtbaar zijn. Hierdoor zijn mensen zich bewuster van hun verbruik, wat uiteindelijk kan leiden tot een besparing van 2,2 procent aan elektriciteit en 6,9 procent aan gas. Hierdoor zijn de kosten van zo'n scherm in een jaar tijd terug te verdienen.

Voor de andere onderzochte methodes, zoals inzicht in gebruik via een app, is nog geen duidelijke energiebesparing terug te zien. De verwachting is dat de besparing bij andere methodes lager zal zijn, omdat apps niet altijd zichtbaar zijn. Zo lieten gebruikers die hun verbruik via e-mailupdates krijgen vaker weten op termijn energiebesparende maatregelen te willen nemen. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!