Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen toezicht op veiligheid slimme gasmeter

18-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
slimme meter gyr 930
Sinds de introductie van de slimme gasmeter in 2012 is er geen toezicht op de veiligheid van deze meter geweest. Wie toezicht moet houden staat niet duidelijk omschreven in de Gaswet. Dit blijkt uit een rondgang van Kassa langs toezichthoudende instanties.
Twijfels veiligheid gasmeters

Tijdens eerdere uitzendingen van Kassa werd duidelijk dat er grote twijfels zijn over de veiligheid van tienduizenden nieuwe gasmeters. Volgens Emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale en onderzoekers Peter Coppes en Piet Maas moeten deze meters onmiddellijk worden vervangen. Toezicht hierop is volgens hen essentieel.
Toezicht

Zowel de Inspectie Leefomgeving en Transport, het Agentschap Telecom, de Autoriteit Consument en Markt, de Voedsel- en Waren Autoriteit als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geven aan geen toezicht te houden op de productveiligheid van slimme gasmeters.
Vanwege de onrust die is ontstaan door uitzendingen van Kassa over onveilige gasmeters van het merk Landis en Gyr (de G4 en G6 van de 4.2 generatie) heeft het SodM uiteindelijk gisteren besloten om de regie te nemen in het onderzoek hiernaar. ,,We zullen waar nodig andere toezichthouders inschakelen”, aldus Cynthia Heijne van SodM.
Slimme meters vervangen

Netbeheer Nederland gaf onlangs aan 40.000 van deze meters met een defect te vervangen voor eind 2018. Gisteren maakte de organisatie bekend deze meters voor eind maart te vervangen, maar dat zou niets met de veiligheidsrisico’s op de korte termijn te maken hebben.
Veel meer probleemmeters
Uit nader onderzoek van Kassa blijkt dat dat er veel meer probleemmeters zijn. Naast de 40.000 die worden vervangen zijn er nog zo’n 30.000 à 40.000 meters waarop een adapter is bevestigd om het lekken van gas te voorkomen. Deze meters laat Netbeheer Nederland hangen, omdat uit onderzoek van Kiwa zou blijken dat deze veilig zijn.
Nieuw rapport

Ale, Coppes en Maas dringen erop aan alle circa 80.000 meters met een defect onmiddellijk te vervangen en te onderzoeken of er nog meer probleemmeters zijn. Zij hebben een rapport opgesteld met advies aan de netbeheerders en het SodM om meters die op kwetsbare plekken hangen, zoals in kelders waar fietsen tegenaan gezet worden, eerst te vervangen. Dit rapport ligt inmiddels bij het SodM en Netbeheer Nederland.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor