Slagerijen maken vlees nog steeds roder met sulfiet
19-06-2019
•
leestijd 1 minuten
•
104 keer bekeken
•
Slagerijen stoppen nog altijd sulfiet in vlees om het een mooi rood kleurtje te geven, terwijl dat niet is toegestaan. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Consument niet geïnformeerd
De NVWA onderzocht 42 vleesverwerkers waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven. De slagerijen gebruikten de verboden stof in o.a. rundergehakt, tartaar, poulet, hamburgers, saucijzen en andere vleesbereidingen. Geen één bedrijf dat sulfiet gebruikte verstrekte deze info aan de consument. De 42 slagerijen zijn door de NVWA beboet met minimaal 525 euro per overtreding.
Slechte kwaliteit verhuld
Sulfiet is niet toegestaan omdat het kan verhullen dat vlees niet vers is of van slechte kwaliteit. De stof kan bij consumenten ook overgevoeligheidsreacties opleveren.
Bron: NVWA / ANP