Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sinaasappelsap: hoe gezond is het nou echt?

29-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18989 keer bekeken
  •  
Sinaasappelsaptest
Een groot glas versgeperst sinaasappelsap; dát is natuurlijk het allerlekkerst. Maar zelf persen is ook een heel gedoe. Vandaar dat er in de supermarkt een grote keuze aan sappen verkrijgbaar is, waardoor je snel en gemakkelijk een glaasje jus op de ontbijttafel zet. Als je voor het schap en het koelvak staat is er echter zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Sap uit concentraat, gepasteuriseerd, versgeperst en toegevoegd vitamine C... op de pakken staan een heleboel termen. Maar wat betekenen die nou allemaal? En wat is de gezondste keuze? Fred Brouns is hoogleraar “innovatie gezonde voeding” aan de Maastricht University. Samen met hem doken wij in de sappige details van de jus d’orange.
Gezond
Sinaasappelsap wordt vaak gezien als een gezond drankje. En dat is niet gek, want in het sap zit in principe hetzelfde als in een sinaasappel. Het verschil zit hem volgens professor Brouns in de hoeveelheid: wanneer je die sinaasappel eet doe je dit veel langzamer dan wanneer je hem drinkt. Daarnaast houd je het dan meestal bij eentje, terwijl in een glas jus zitten al snel vier sinaasappels zitten. Zo krijg je ongemerkt heel veel suiker binnen, zo’n 7 suikerklontjes per glas.
Daarnaast is sinaasappelsap een bron van vitamine C. Een tekort hieraan komt in Nederland echter bijna niet meer voor, in ons voedingspatroon krijgen we over het algemeen voldoende binnen. Vandaar dat dit voor veel mensen geen reden hoeft zijn om het sap te drinken. Toegevoegd vitamine C is dus in de meeste gevallen overbodig.
Concentraat
“Sinaasappelsap uit concentraat”, het is een bekende term die op veel pakken te vinden is. Een concentraat wordt gemaakt door het water uit versgeperst sap te laten verdampen. Dit gebeurt vaak in Brazilië, waar de sinaasappels geoogst worden. Er blijft dan een dikke brei achter die lichter is, en daardoor makkelijker en goedkoper te vervoeren. In Nederland wordt het water er vervolgens weer aan toegevoegd en is het weer sinaasappelsap. Fred Brouns licht toe dat dit niet ongezonder is dan versgeperst sap. Het is hetzelfde product want de inhoudsstoffen blijven hetzelfde, er is alleen water weggehaald en toegevoegd. Wel kunnen de aroma’s verdwijnen, waardoor het sap minder naar sinaasappel gaat ruiken. Hierdoor lijkt het sap minder aantrekkelijk, maar het betekent niks voor de inhoud.
Pasteurisatie
Om sinaasappelsap houdbaar te maken wordt het vaak gepasteuriseerd. Zowel verse jus d’orange als concentraten kunnen deze behandeling ondergaan hebben. Opvallend is dat dit niet altijd op de verpakking te vinden is. Pasteuriseren is het even verhitten en daarna weer sterk afkoelen van het sap. Hierdoor gaan de bacteriën dood en is het sapje langer houdbaar. Het hangt van de methode van pasteuriseren af hoe lang het pak houdbaar is.
Toevoegingen
Veel mensen denken dat er in sinaasappelsap allerlei toevoegingen zitten om de houdbaarheid en smaak te bevorderen. Niets is echter minder waar. Er zijn strenge wettelijke eisen die bepalen of het sinaasappelsap mag heten. Zo mogen er bijvoorbeeld geen suikers of zoetstoffen aan toegevoegd worden. Als dit wel het geval is moet het sinaasappelnectar of sinaasappeldrank heten, die door deze toegevoegde stoffen veel ongezonder zijn. Sommige van deze dranken suggereren echter wel dat het om sinaasappelsap gaat door bijvoorbeeld sinaasappels op het pak te zetten. Lees dus altijd goed op het etiket of het wel echt sinaasappelsap is.
Voor de gezondheid is het misschien niet nodig, maar geniet gerust van een glaasje jus op zijn tijd. Drink er niet te veel van en kies je sinaasappelsap vooral uit op smaak. En laten wij dát nou net getest hebben.

Meer over:

sinaasappelsap, test
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!