Door slechte oogsten in Brazilië schiet de prijs van sinaasappelsap omhoog. Producenten willen sinaasappelsap betaalbaar houden door er geperste appels, mango’s of mandarijnen aan toe te voegen.
Bijna 70 procent van de wereldwijde perssinaasappels komt uit Brazilië. Boomziektes en slechte oogsten door droogte hebben ervoor gezorgd dat er dit jaar een kwart minder sinaasappels zijn dan een jaar eerder.
Marktanalisten spreken van een crisis op de markt voor sinaasappelsap. Om het sap nog tegen een acceptabele prijs te kunnen produceren en verkopen, moeten producenten creatief zijn. Dat zegt Kees Cools van de internationale brancheorganisatie voor fruit- en groentesappen.
Volgens Cools overwegen producenten sinaasappelsap te mengen met mandarijnen sap, omdat mandarijnen beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Volgens Francois Sonneville, analist bij de Rabobank, kunnen ook mango-, appel- en grapefruitsap worden gemengd met sinaasappelsap.
Sonneville denkt dat mandarijnen niet de oplossing zijn. Deze worden voornamelijk in andere landen geteeld, waardoor de transportkosten toenemen.
Bron: NU.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!