Shell-topman Ben van Beurden waarschuwt dat er onmogelijk veel moet worden bespaard op energiegebruik in het geval van een boycot van Russisch gas, schrijft de Telegraaf. Met het sluiten van het Groningen-veld is er nu nog onvoldoende gas in de markt. En wat er te koop is wordt schreeuwend duur verkocht.
De hoeveelheid energie uit zon- en windparken kan dat gas maar voor een heel klein deel opvangen. Dat betekent volgens Van Beurden voor komende maanden nog aanhoudend hoge importprijzen voor energiecentrales, en dus pittige stroomtarieven voor Nederlandse consumenten.
Even snel al het Russische gas door lng vervangen lukt gewoon niet, zegt de topman. De baas van het grootste handelsbedrijf in gas, dat afgelopen kwartaal 9,1 miljard dollar winst maakte waarvan 4,1 miljard uit gas, merkt tegelijkertijd hoe grote Europese klanten een afsluiting van gas door president Poetin of een zelfopgelegde Brusselse importstop op dat gas vrezen.
Energieminister Jetten stelt dat Nederland eind dit jaar al zonder Russische gas, steenkool en olie kan. Dat zou lukken dankzij verplichte vulling van opslagen met voorlopig nog Russisch gas en ingevoerde lng, door energiebesparingen, en door uit te breiden energie uit zon- en windparken.
Maar de vervanging die Europese landen denken te vinden in vloeibaar gas, wordt een enorme klus, waarschuwt Van Beurden. Nederland wil immers volgend jaar het Groningen-gasveld sluiten. Shell is voor de helft eigenaar van de NAM, verantwoordelijk voor de exploitatie van het Groninger gas.
Bron: De Telegraaf/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!