Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

SGR geen garantie voor vakantie

12-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Vakantie, strand 930x520
Er even een weekje tussenuit in de donkere novembermaand. Het lijkt een heerlijk idee. Maar dan gaat je reisorganisator failliet. Het overkwam vijftigduizend klanten van Travelbird. Gelukkig is Travelbird aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Maar dat blijkt toch geen garantie op onbezorgd vakantieplezier.

Travelbird failliet

Hans en zijn vrouw boekten begin oktober bij Travelbird een reis naar Spanje voor twee weken. Ze keken er ontzettend naar uit, maar ontvingen eind oktober het bericht dat Travelbird uitstel van betaling had aangevraagd. Ongerust maar nog niet in paniek bereidden Hans en zijn vrouw zich voor op hun vakantie. Totdat ze een week later bericht kregen dat Travelbird failliet was. Ze ontvingen een mail waarin stond dat SGR het gaat regelen en dat het voor reizen na negen november niet duidelijk is of deze doorgaan. Inmiddels flink ongerust zoekt Hans contact met SGR die het faillissement van Travelbird afwikkelt. Na dagen in onzekerheid te zitten horen ze uiteindelijk vlak voor vertrek dat de vlucht wel door gaat, maar dat de accommodatie en huurauto geannuleerd zijn. Ze kunnen nog wel gaan maar moeten het dan zelf voorschieten en later een claim indienen bij SGR. 

Toch geen kamer

Ook Daniel en Krista zaten lang in onzekerheid of hun bij Travelbird geboekte reis nog wel door zou gaan. Krista twijfelde zo erg dat ze zelf meerdere malen het hotel in Madrid belt om te vragen of er wel een kamer voor ze was. Het hotel gaf telefonisch aan dat er geen kamer voor ze zou zijn omdat er niks betaald is. In de stress belt ze TUI, die door SGR is gevraagd om de lopende reizen af te handelen. Maar TUI houdt vol dat het hotel gewoon geregeld is, tot de dag voor vertrek. Dan geven ze opeens aan dat het hotel geannuleerd is en ze eventueel wel zelf een vervangende accommodatie kunnen regelen. Maar dat ze dat moeten voorschieten óf dat ze kunnen annuleren en hun geld terugkrijgen.

Zelf hotel regelen

Zowel Hans en zijn vrouw als Daniel en Krista willen graag alsnog op vakantie en besluiten zelf het hotel te regelen. Gelukkig kunnen beide stellen terecht in het originele hotel en vliegen ze naar Spanje. Bij Hans verloopt de rest van de vakantie voorspoedig en bewaren ze de bonnen goed zodat ze die bij terugkomst kunnen claimen. Bij Krista en Daniel verloopt de reis verre van soepel. De kamer die ze krijgen is veel kleiner dan de oorspronkelijke kamer en er zit geen ontbijt meer bij. Maar het meest vervelende is de reis naar huis. Niemand informeert ze dat hun vlucht zeven uur eerder vertrek waardoor ze hem missen. Na wanhopig zoeken naar een oplossing kunnen ze naar Brussel vliegen en daar een busje huren om thuis te komen. Vele uren later en met veel extra kosten komen ze uiteindelijk thuis. 

Claim indienen

Zodra ze thuis zijn proberen zowel Hans als Krista meteen hun claim in te dienen bij SGR. Het gaat immers om veel geld dus hoe eerder ze dat terug hebben hoe beter. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Krista is er uren mee bezig en ook Hans besteedt er veel tijd aan en het levert veel frustratie op. En daarbij hebben ze geen idee hoe lang het gaat duren. Na een aantal weken probeert Hans contact te zoeken met SGR, maar niemand kan hem vertellen hoelang het nog gaat duren. Ook bij Krista en Daniel is onduidelijk hoelang ze nog moeten wachten op hun geld.

Te weinig mankracht

Wij zochten contact met SGR om te vragen hoelang de mensen op hun geld moeten wachten. De directeur van SGR, Erik Jan Reuver vertelt dat ze 30.000 claims binnen hebben gekregen die één voor één moeten worden nagekeken. Als een claim perfect is ingediend zou hij binnen zes weken afgehandeld moeten zijn, maar bij Hans en Krista is dat niet gebeurd. Volgens Reuver werken er maar een aantal mensen bij SGR en ze hebben nu een callcenter moeten inschakelen om alle ongeruste reizigers te woord te staan. Wel zegt SGR dat iedereen zijn geld terugkrijgt en dat ze hard werken om het geld zo snel mogelijk aan de gedupeerden te kunnen teruggeven.
Op de website van Consuwijzer kun je vinden wat je kan doen als je reisorganisatie failliet gaat.

Meer over:

sgr, vakantie, travelbird
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor