De oppositiepartijen in de Eerste Kamer vragen het kabinet om de AOW niet tijdelijk los te koppelen, terwijl het minimumloon wordt verhoogd. Het kabinet heeft in de senaat geen meerderheid.
De oppositiepartijen bundelden hun krachten in het debat over de regeringsverklaring met premier Rutte. Het voorstel van de fractie-Nanninga om de AOW niet tijdelijk los te koppelen van het minimumloon, kreeg steun van een meerderheid. Het nieuwe kabinet wil het minimumloon verhogen, maar is dan van plan de AOW niet mee te laten stijgen, terwijl andere uitkeringen wel meegroeien. Dat is niet rechtvaardig, vindt de oppositie.
Verder moet het kabinet weer met gemeenten in gesprek over de hervorming van de jeugdzorg, vindt het een meerderheid.
Met steun van de PvdA, de fractie-Nanninga (JA21), PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, de fractie-Otten, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie kan het voorstel van GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller op een meerderheid rekenen om niet vast te houden aan de bezuinigingen. Rosenmöller noemde de "niet onderbouwde, platte bezuiniging" van 500 miljoen tijdens het debat het "lelijke eendje in dit coalitieakkoord."
FNV Jeugdzorg liet in een reactie weten op 15 maart door te gaan met een 24-uursstaking en met een protest. "Want we weten nog niet of premier Rutte nu een andere weg gaat zoeken om de bezuinigingen op jeugdzorg toch door te voeren. De 1 miljard euro die uit de hervormingen op de jeugdzorg moet komen, staat namelijk nog gewoon ingeboekt. Hervormingen die nog niet eens zijn vastgesteld."
De PvdA kreeg ook een meerderheid achter zich voor een plan om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om de 'pechgeneratie' van studenten te compenseren die studeerden in de jaren van het leenstelsel. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!