De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, hoort bij sommige scholen twijfel of de helft van de leerlingen op middelbare scholen wel twee keer per week een zelftest zal doen. Vanaf 31 mei mogen middelbare scholen weer helemaal open. Wel moeten leerlingen op advies van het Outbreak Management Team (OMT) twee keer per week een coronazelftest doen. Onderwijsminister Arie Slob zei eerder donderdag dat de veiligheid van de docenten voldoende is gewaarborgd als 50 procent van de scholieren zo’n test doet.
Slob baseert zijn uitspraak op de uitkomst van een eerdere proef van UMC Utrecht met zelftesten op middelbare scholen. Het OMT, dat zaterdag adviseerde dat alle leerlingen zich twee keer per week moeten laten testen, heeft dit nog niet bevestigd.
De VO-Raad zegt niet zeker te weten of de testbereidheid onder middelbare scholieren hoog genoeg is om die 50 procent van Slob te halen. "Op sommige scholen vinden leerlingen het helemaal niet erg om twee keer per week een test te doen," zegt een woordvoerder. "Maar we horen ook geluiden van scholen die zeggen dat de testbereidheid lager is dan 50 procent."
Volgens de woordvoerder maken schoolleiders zich zorgen over de komende heropening van het voortgezet onderwijs.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is kritisch over de uitspraak van Slob. "Het probleem is dat je niet kan controleren of de helft van de leerlingen zichzelf getest heeft", zegt AOb-directeur Henrik Moel. "Eigenlijk maakt het niet uit of 100 procent of 50 procent van de leerlingen een zelftest doet. Je kan niet garanderen of ze het daadwerkelijk doen." ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!