Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Schoenenbranche niet met z'n tijd meegegaan'

28-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
failliet_14.jpg
De branche heeft vreselijk zitten slapen, concludeert retaildeskundige Paul Moers, nu opnieuw een schoenenwinkelketen in financiële problemen is. ,,De sector is niet met z'n tijd meegegaan. Er zou veel meer beleving in die winkels moeten zijn, met virtuele schoenenpaskamers en andere technologische mogelijkheden.''
Doorstart
Schoenenreus kreeg dinsdag uitstel van betaling. In 2013 was de keten al eens failliet gegaan. Woensdag ging het kleinere House of Shoes bankroet. Ook die onderneming was enkele jaren geleden al eens doorgestart uit een faillissement.
Overaanbod
Volgens Moers kiezen veel mensen er ook voor langer door te lopen op hun oude zolen. Maar hij wijt de problemen in de schoenenbranche niet alleen aan de economische crisis. Er is volgens hem een overaanbod aan schoenenwinkels en er is bovendien sprake van ,,volslagen branchevervaging''. Ook modezaken en warenhuizen zijn schoenen gaan verkopen.
Onlinewinkels
Daarbij komt het 'Zalando-effect'; onlinewinkels halen steeds meer omzet en daar hebben de gewone winkels last van. Webwinkels als Zalando hebben een ,,enorme marketing-power''. Daar ontbreekt het juist aan bij de schoenenketens. Moers: ,,Schoenenreus beweert mooie winkels te hebben met mooie schoenen. Maar die zie ik niet terug in de winkels. Ze hebben een onduidelijk verhaal en bovendien een slechte service.''
Uitgavenpatroon
De grote financiële problemen van Schoenenreus en House of Shoes staan niet op zichzelf. De verkopen in de branche zijn afgelopen jaren zeker een tiende teruggelopen. Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, hebben veel Nederlanders hun uitgavenpatroon flink veranderd.
Aflossen van de hypotheek
,,Geld dat mensen kwijt kunnen, wordt liever uitgegeven aan het aflossen van de hypotheek, niet aan nieuwe schoenen. En bedenk ook: zo'n 10 procent van onze uitgaven gaat tegenwoordig naar producten die een paar jaar terug niet eens bestonden, bijvoorbeeld smartphones'', aldus de hoogleraar.
Warenhuizen
Niet alleen schoenenzaken zien hierdoor omzet wegvallen, ook de warenhuizen van V&D en veel kledingwinkels verkeren als gevolg van het veranderde uitgavenpatroon in zwaar weer. Het zijn vooral zaken in het goedkopere segment die moeilijkheden hebben. Als iemand dan toch besluit om nieuwe schoenen te kopen, dan wil die persoon volgens Molenaar liever iets hebben dat zich onderscheidt. ANP

Meer over:

schoen, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor