'Schaf houdbaarheidsdatum af'
09-03-2012
• leestijd 2 minuten
Het Voedingscentrum vindt dat een flink deel van de Tenminste-Houdbaar-Tot (THT) data op onze producten kan worden afgeschaft. Met name de datum op langer houdbare producten is niet nodig. Dat zegt het centrum vrijdag in de uitzending van Zembla.
Onnodige verwarring
Het Voedingscentrum, de stichting die in opdracht van de overheid informatie over voedsel geeft, vindt dat de houdbaarheidsdata onnodig verwarring bij de consument geven, wat veel voedselverspilling veroorzaakt. De helft van de consumenten weet het verschil tussen THT en TGT-datum (Te Gebruiken Tot) niet.
Alternatieve oplossing
Volgens onderzoek (CREM 2010) gooit 48% van de Nederlanders hun eten namelijk weg direct na de datum en vertrouwt niet op eigen zintuigen. Corné van Dooren, kennisspecialist duurzaam eten van het Voedingscentrum : "Een groot deel van de consumenten gooit voedsel heel strikt op de datum weg, als dat niet zou gebeuren zou er 30% minder verspilling zijn".
Het Voedingscentrum wil graag met een alternatieve oplossing meedenken waardoor consumenten betrouwbare informatie krijgen over houdbaarheidsdata. Nu wordt die datum door voedselproducenten zelf bepaald.
44 kilo per jaar
De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 44 kilo aan goed voedsel weg. Dat is negen procent van het eten dat we in huis halen, wat neerkomt op ongeveer 65 warme maaltijden per jaar. Onderzoek van statistisch bureau Eurostat laat zien dat we samen met landen als België en Ierland in de top zitten van voedselverspillende landen in Europa.
Onduidelijkheid houdbaarheidsdata
Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). De verwarring ontstaat doordat de meeste mensen het verschil niet weten tussen deze twee.
Te strak afgesteld
Producenten van voedsel mogen volgens de Warenwet zelf de Tenminste Houdbaar Tot-data op hun producten bepalen. Ze moeten daarvoor wel een rapport inleveren bij de NVWA, maar die controleert alleen steekproefsgewijs of dit geen gevaar voor onze gezondheid oplevert. Doordat de THT-datum soms te strak is afgesteld, gaat er jaarlijks voor miljoenen aan voedsel verloren.
ZEMBLA: ‘Voedselverspilling’, vrijdag 9 maart 2012 om 21.20 uur bij de VARA op Nederland