Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schade door een storm? Dit wordt er vergoed

17-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8397 keer bekeken
  •  
stormschade dakpannen 1127

Takken breken af, bomen vallen om, dakpannen vliegen in het rond. Welke schades krijg je vergoed bij noodweer? En wat moet je doen om de schade te claimen? We zetten het op een rij.

Schade aan je woning en/of inboedel

Dakpannen die van het dak waaien, een kelder die volloopt met water of een boom die omwaait en op je huis valt. Zomaar enkele schades die regelmatig voorkomen bij een hevige storm. Deze schades aan je woning worden eigenlijk allemaal wel vergoed door je opstalverzekering.

Ook schade aan de spullen in je huis, tuin of op het balkon zijn bij noodweer vrijwel allemaal verzekerd. De inboedelverzekering vergoedt schades door storm, blikseminslag (ook door hoogspanning) en hevige neerslag.

Windkracht 7 of meer telt als storm

Bij schades door storm stelt de verzekeraar als voorwaarde dat het gaat om een storm met windkracht 7 of meer. Een verzekeraar gebruikt onder andere informatie van het KNMI op het tijdstip en de locatie van de schade om te bepalen of er sprake was van een storm met deze windkracht.

Let op: Bij stormschade geldt vaak een hoger eigen risico. Dit betekent dat je een groter deel van de schade zelf moet betalen dan bij andere schades het geval zou zijn. Ga dit na in de voorwaarden van je opstalverzekering.

Neem ook de nodige voorzorgsmaatregelen als storm op komst is. De verzekeraar verwacht dat je die neemt namelijk. Laat je bij losse spullen in je tuin liggen of laat je deuren of ramen open staan? Dan wordt de schade niet volledig vergoed.

Schade aan je auto door noodweer

Tenzij je een garage of carport hebt, is ook je auto niet veilig voor stormschade. Schade door bijvoorbeeld een boom die op je auto valt, vergoedt je autoverzekering alleen als je een (beperkt)casco dekking of all risk-dekking hebt. Een WA-dekking is niet voldoende om stormschade vergoed te krijgen.

Gaat noodweer gepaard met hagel? Deze schade loopt behoorlijk in de papieren. Het uitdeuken van al die kleine putjes in een autodak is namelijk een kostbare aangelegenheid. Als je een WA + beperkt casco of een volledig casco verzekering hebt, wordt deze schade gewoon vergoed. Heb je alleen de verplichte WA-dekking, dan moet je de schade zelf betalen. 

Overstroming?

Een aparte categorie bij schade door noodweer, zijn de overstromingsschades. Door hevige neerslag kunnen rivieren en andere wateren voor overstromingen zorgen. Dit soort overstromingsschade wordt echter niet vergoed door je opstal- en of inboedelverzekering. Je kunt hiervoor wel een speciale verzekering afsluiten. Meer hierover lees je in dit artikel in Kassa's dossier Verzekeren.

Heb je schade? Dit moet je doen

Het belangrijkste bij schade door noodweer is dat je de schade eerst zoveel mogelijk beperkt. Vervolgens is het verstandig om foto’s te maken van de schade. Deze stuur je samen met een ingevuld schadeformulier naar de verzekeraar. Bij schades waarbij spoed geboden is, kun je natuurlijk het beste direct bellen met de alarmcentrale van de verzekeraar.

Let op: Laat de schade zoveel mogelijk intact, gooi niets weg en laat nog niets repareren. De verzekeraar zal namelijk vaak nog een expert langs sturen en die moet de schade dan natuurlijk wel goed kunnen beoordelen.

Nadat de expert langs is geweest, krijg je bericht van de verzekeraar. Deze vertelt je of de schade wordt vergoed en hoeveel je krijgt uitgekeerd.

Amanda Bulthuis  -  Dossier Verzekeren

artikel geüpdatet februari 2022

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!