Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft

13-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4050 keer bekeken
  •  
Zonnepanelen 1280

De financieel gunstige regeling voor eigenaren van zonnepanelen wordt in stand gehouden. In de Eerste Kamer is geen meerderheid gevonden voor het wetsvoorstel van demissionair klimaatminister Jetten om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen.

De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, hebben laten weten dat ze vinden dat de regeling moet blijven. Vorige week werd tijdens het debat al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de Eerste Kamer grote bedenkingen hadden.

Volgens Groenlinks-PvdA komt de aanschaf van zonnepanelen buiten het bereik van mensen die minder te besteden hebben als de salderingsregeling wordt afgeschaft. BBB ziet de afbouw als een ‘pure belastingmaatregel’ van het kabinet om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen.

“Denk aan mensen met een kleine portemonnee”

De Consumentenbond reageert positief op de afwijzing van het wetsvoorstel. Afbouwen zoals voorgesteld in het voorstel zou “een rem op de energietransitie hebben betekend.” De woordvoerster laten weten dat er een solide alternatief moet liggen voordat de regeling kan worden afgeschaft. Hierbij moet ook gedacht worden aan huurders en woningeigenaren met een kleine portemonnee. “Juist nu voor hen zonnepanelen binnen bereik kwamen, dreigde hen de pas afgesneden te worden.”

De bond benadrukt dat ze niet tegen de afbouw van de salderingsregeling zijn, maar vindt dat er voor consumenten meer zekerheid moet zijn over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Energiebedrijven teleurgesteld: "Klanten zonder zonnepanelen dragen kosten"

Vattenfall en Eneco vinden het jammer dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling niet heeft aangenomen. Vattenfall zegt het plaatsen van zonnepanelen op daken toe te juichen, "maar de bijna 2,6 miljoen zonnepaneelbezitters in Nederland verbruiken op dit moment slechts een kwart van de zelf opgewekte zonnestroom in het eigen huis", aldus de energieleverancier.

"Het terugleveren kost steeds meer geld omdat op momenten dat de zonnestroom wordt teruggeleverd de waarde veel lager is - op sommige momenten zelfs negatief - dan de geleverde stroom, terwijl deze met salderen wel met elkaar verrekend worden." Die kosten worden vooral gedragen door klanten zonder zonnepanelen, legt Vattenfall uit.

Het afbouwen van de saldering kan juist een stimulans zijn voor zonnepaneeleigenaren om de eigen opgewekte zonnestroom zélf te verbruiken, volgens het energiebedrijf. Dit geldt vooral op momenten dat veel wordt geproduceerd, zoals in de lente- en zomermaanden.

"Salderen kan overbelasting stroomnet vergroten"

"We behouden een regeling waarbij klanten met zonnepanelen een forse financiële vergoeding ontvangen voor de opgewekte stroom, maar die hen totaal niet stimuleert om de opgewekte stroom ook direct te verbruiken", reageert Eneco. "Dit kan de overbelasting van ons elektriciteitsnet verder vergroten." De energieleverancier vindt de regeling achterhaald, omdat die destijds is ingevoerd om de opwek van zonne-energie door woningeigenaren te stimuleren door de toen nog erg lange terugverdientijd te reduceren. Inmiddels zijn zonnepanelen zonder de regeling in zeven jaar terug te verdienen, zegt Eneco. ANP/NOS/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor