Door de toeslagenaffaire zijn naar schatting 1115 kinderen uit huis geplaatst. Demissionair premier Mark Rutte belooft dat het kabinet “heel precies” gaat uitzoeken hoe het zit en de Tweede Kamer snel te laten weten "hoe we ermee verdergaan".
Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) zijn tussen 2015 en 2020 naar schatting 1115 kinderen uit huis geplaatst ten gevolge van de toeslagenaffaire. Doordat veel ouders onterecht hun toeslagen moesten terugbetalen raakten veel ouders psychisch in de knel.
Volgens een brief van Demissionair minister van rechtsbescherming, Sander Dekker, valt het niet uit te sluiten dat in werkelijkheid nog veel meer kinderen uit huis zijn geplaatst door de toeslagenaffaire. Volgens hem hebben veel ouders die zich gemeld hebben nog geen eerste toets gehad. Ook komen er nog steeds nieuwe meldingen binnen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire.
Daarnaast bevat het cijfer alleen gedwongen uithuisplaatsingen tussen 2015 en 2020. Daardoor is het aannemelijk dat in een deel van de gevallen ouders zelf hebben moeten besluiten dat zij, gezien de situatie, niet langer voor hun kinderen konden zorgen. Die aantallen zijn niet meegenomen in het huidige cijfer.
Demissionair premier Mark Rutte benadrukt dat het hele dossier van de kindertoeslagaffaire verschrikkelijk is, “van a tot z”. “Het raakt heel veel mensen heel persoonlijk, het raakt heel Nederland." Rutte belooft dat hij snel de Tweede Kamer op de hoogte wil brengen over hoe het verder moet.
Onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt laat weten dat de reactie van het kabinet een wel “heel, heel zuinige reactie” is. Omtzigt heeft een belangrijke rol gespeeld in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Hij benadrukt dat de brief van Sander Dekker uiteindelijk meer vragen oproept dan antwoorden geeft. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!