Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) kreeg in de laatste periode waarin ondernemers wegens de coronacrisis loonsteun konden aanvragen 27.500 verzoeken binnen. Hieruit is af te leiden dat er veel minder behoefte is aan de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) dan in voorgaande periodes.
De overheid stopt met het merendeel van de coronasteun, omdat de economie sterk genoeg herstelt is van de coronacrisis. Daarom sloot donderdagnacht het zesde en laatste NOW-loket. Alleen de nachthoreca kan nog aanspraak maken op financiële steun.
Begin 2020 werd het steunpakket opgezet om de klappen van alle coronamaatregelen voor werknemers op te vangen. Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies konden geld van de overheid vragen om salarissen voor personeel te betalen. Naarmate het verlies aan inkomsten opliep, konden bedrijven meer steun ontvangen.
In de voorgaande periode voor NOW-steun, die liep van april tot en met juni, vroegen nog 46.000 ondernemers deze subsidies aan. Dat is flink minder dan in de eerste en ook drukste periode voor het UWV, die liep van maart tot en met mei 2020. Kort nadat grote delen van de maatschappij op slot gingen om het coronavirus in te dammen, kregen 139.500 werkgevers NOW-geld toegekend.
In totaal maakte het UWV sinds het begin van de NOW-regeling 20,1 miljard euro over. Het gaat hier om voorschotten op basis van geschat omzetverlies. Na een definitieve berekening van het omzetverlies stelt het UWV pas vast op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hadden. Dan kan een nabetaling volgen, maar mogelijk moeten bedrijven ook wat terugbetalen.
Van alle aanvragen in de zesde periode zijn er tot nu toe 21.000 toegekend. Deze werkgevers hebben volgens het UWV samen 363.000 werknemers in dienst. Aan hen is voor 613 miljoen euro aan voorschotten overgemaakt. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!