Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
De rookvrije wereld van Philip Morris
30-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
379 keer bekeken
•
Een sigarettenfabrikant die een wereld zonder sigaretten wil. Het klinkt gek. Maar toch is dat waar de grootste particuliere tabaksfabrikant ter wereld,
Philip Morris
, naar zegt te streven. De makers van Marlboro willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en af van die verderfelijke peuken. Het beste is natuurlijk helemaal te stoppen, maar als dat niet lukt, moeten er minder schadelijke producten voorhanden zijn, stelt Philip Morris.
Strengere tabakswetgeving
Die maatschappelijke verantwoordelijkheid zal vast ook ingegeven zijn door de dalende verkoop van de traditionele sigaret. Dat komt mede door de steeds strengere tabakswetgeving die het roken steeds meer aan banden legt en de industrie beperkt in zijn mogelijkheden om de peuk te kunnen verkopen en er reclame voor te maken.
I Quit Original Smoking
En dus gaat Philip Morris mee in de trend van het duurzaam ondernemen en zegt het zijn verantwoordelijkheid te willen nemen door producten te ontwikkelen die ‘potentieel veel minder schadelijk zijn’ dan de sigaret. Het eerste voorbeeld daarvan is de IQOS Heatstick. IQOS staat voor I Quit Original Smoking. De
IQOS
verhit de tabak in de
heet (
een tabaksstaafje
),
maar het verbrandt het niet. En dus komen er veel minder schadelijke stoffen vrij, 90-95% minder stelt Philip Morris op basis van eigen onderzoek. De IQOS is afgelopen zomer in Nederland geïntroduceerd en wordt voorzichtig gebracht. Tot nu is het systeem alleen in geselecteerde winkels in Amsterdam en online verkrijgbaar. En uiteraard in de speciale IQOS-store in het centrum van de hoofdstad. Wereldwijd is het inmiddels verkocht aan 3 miljoen klanten in 27 landen.
De bewering ‘veel minder schadelijke stoffen’ komt voort uit eigen onderzoek van Philip Morris. In Nederland wordt dit nu door het RIVM nader onderzocht, de resultaten daarvan worden begin volgend jaar verwacht. Of IQOS ook daadwerkelijk minder schadelijk is voor de gezondheid valt ook dan nog niet te zeggen, dat kun je pas op de lange termijn vaststellen. Maar Philip Morris zegt dit wel te verwachten en laat natuurlijk graag die suggestie achter.
Streven
Terug naar de wereld zonder sigaretten. Philip Morris stelde half september in de komende jaren bijna een miljard dollar beschikbaar voor een fonds dat dit doel moet bereiken. Een nobel streven. Alleen, als je zegt dat na te streven, waarom ben je dan nog steeds nieuwe rokers aan het winnen? De tabaksindustrie, ook Philip Morris, produceert nog altijd smaakjessigaretten (vooral menthol) die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op jongeren. Op popfestivals die vooral door jongeren worden bezocht, gaan de pakjes Marlboro als broodjes over de toonbank. En elders in de wereld, waar de tabakswetgeving veel minder streng is, worden jongeren actief benadert in clubs en voorzien van gratis sigaretten. Potentieel nieuwe rokers, nieuwe verslaafden, nieuwe klanten.
En dus is de vraag over de Rookvrije Wereld die Philip Morris zegt na te streven: waarom zeg je het een en doe je het ander?