Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rijkste 1 procent stoot twee keer zoveel CO2 uit als armste helft wereldbevolking

21-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
kolencentrale fabriek uitstoot co2 1127
De rijkste 1 procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor meer dan twee keer zoveel CO2-uitstoot als de 3,1 miljard armste mensen. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam, dat de consumptie-emissies van verschillende inkomensgroepen tussen 1990 en 2015 onderzocht. In die 25 jaar zijn de wereldwijde jaarlijkse koolstofemissies meer dan verdubbeld.

Uit het rapport van Oxfam komt naar voren dat de rijkste 10 procent van de mensen - 630 miljoen mensen wereldwijd - verantwoordelijk is voor 52 procent van de CO2-emissies tussen 1990 en 2015. Ongeveer 63 miljoen mensen, de rijkste 1 procent op aarde, is verantwoordelijk voor 15 procent van de uitstoot in deze periode. Voor de armste helft van de mensheid is dat slechts 7 procent.

Wereldwijde koolstofbudget

Verder blijkt dat in deze periode de rijkste 10 procent op aarde een derde van ons resterende wereldwijde koolstofbudget verbruikte, terwijl de armste helft van de bevolking maar 4 procent voor haar rekening nam. Het koolstofbudget is de hoeveelheid kooldioxide die we aan de atmosfeer kunnen toevoegen zonder dat de mondiale temperatuur toeneemt met meer dan 1,5 graden Celsius. In het Parijse Klimaatakkoord uit 2015 werd dit nog afgesproken om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

Aan de rand van een klimaatramp

Daarnaast is de jaarlijkse CO2-uitstoot tussen 1990 en 2015 met 60 procent gestegen. Hierbij is de rijkste 5 procent van de mensen verantwoordelijk voor meer dan een derde van deze groei. De totale emissietoename van de rijkste 1 procent was drie keer zo groot als die van de armste 50 procent. Volgens Bertram Zagema, Oxfam Novib klimaatexpert, richtte 'decennia van overheidsbeleid' zich op eindeloze economische groei. Hierdoor zijn we "aan de rand van een klimaatramp gebracht. Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen."

Mondiale koolstofbudget opgebruikt in 2030

Tijdens de wereldwijde coronalockdown daalden de CO2-emissies sterk. Toch stijgen de emissies weer nu de beperkingen worden versoepeld. Wanneer we de uitstaat niet jaar na jaar laten dalen, maar de trend hetzelfde blijft, zal de mondiale koolstofbudget van 1,5 graden Celsius tegen 2030 zijn opgebruikt. In 2020 is de aarde nog 'slechts' met 1 graad Celsius opgewarmd. Toch zijn de gevolgen klimaatverandering zichtbaar door dodelijke cyclonen in India en Bangladesh, enorme sprinkhanenzwermen in Afrika en hevige hittegolven en bosbranden in Australië en de Verenigde Staten. Hierdoor worden vooral de armste en meest gemarginaliseerde mensen het hardst getroffen. Klimaatverandering is een volgens Zagema een probleem van ongelijkheid. "De grootste veroorzakers, waartoe de meesten van ons in Nederland behoren, hebben de grootste verantwoordelijkheid om aan te pakken." 

Rijkste 10 procent moet CO2-uitstoot met 90 procent verminderen

Volgens 'Confronting Carbon Inequality' moet de rijkste 10 procent hun jaarlijkse CO2-uitstoot met meer dan 90 procent verminderen in de komende tien jaar. Hiermee wordt voorkomen dat de mondiale temperatuur stijgt tot boven de 1,5 Celsius. Ook regeringen kunnen zowel de klimaatcrisis als de extreme ongelijkheid tegelijkertijd aanpakken. Zo kunnen regeringen de emissies van de rijksten aanpakken en investeren in arme en kwetsbare groepen. Uit recent onderzoek blijkt dat de rijkste 10 procent van de huishoudens 45 procent van alle energie voor vervoer over land en driekwart van alle energie voor luchtvaart voor haar rekening neemt. Transportemissies zijn momenteel goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde emissies.

Stel CO2-eisen aan coronasteunpakketten

Zagema: “Overheden moeten ophouden van crisis naar catastrofe te hobbelen. Zij hebben een unieke kans om onze economieën te veranderen en een betere toekomst voor ons allemaal op te bouwen. Daarom moeten ze harde eisen stellen aan corona-steunpakketten voor bedrijven, waaronder het terugdringen van de CO2-uitstoot. Door inkomsten uit belastingen op onder meer CO2 te investeren in koolstofarme sectoren zoals gezondheidszorg, openbaar vervoer, duurzame energie en meer energie-efficiëntie productie, worden banen gecreëerd, emissies verminderd en armoede en economische ongelijkheid aangepakt worden."

Bron: Oxfam
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor