Zes banken vergoeden zelfs al een jaar of meer dan een jaar dezelfde rente op hun spaarrekening. De enkele banken die wel de rente verlaagden, deden dat maar met mate. Amanda Bulthuis van Geld.nl legt uit: "Dit jaar zien we steeds maar één of twee rentewijzigingen per maand", terwijl dit er vorig jaar in dezelfde periode nog acht tot tien per maand waren. De gemiddelde rente op een spaarrekening daalde sinds januari dit jaar met slechts 0,02 procentpunten.
Oorzaak stilstaande spaarrentes
De banken met stilstaande spaarrentes wijzen voor de oorzaak van deze stilstand stuk voor stuk naar de ECB (Europese Centrale Bank) en de marktrentes. Al meer dan drie jaar staat de ECB-rente op 0 procent. Dit betekent voor de banken dat ze niets hoeven te betalen als ze geld opnemen bij de ECB. Aangezien dit gratis kan, is het voor banken niet zo interessant om geld van spaardes aan te trekken. Dit kost hun namelijk wel geld in de vorm van een rentevergoeding.
Vraag en aanbod
"Tel daarbij op dat we in Nederland nog steeds massaal blijven sparen en het is al snel duidelijk: Er is meer dan genoeg aanbod van spaargeld, maar de vraag ernaar onder banken is minimaal. Het gevolg: laag blijvende spaarrentes”, zegt Bulthuis.
De gemiddelde spaarrekeningrente staat op 0,13 procent. Doordat de bodem redelijk in zicht is, zijn de rentes toch niet verder omlaag gegaan. Bulthuis stelt in dit kader het volgende:
"Geen enkele bank wil naar de nul of negatieve rentes en daarnaast willen ze waarschijnlijk nog wat marge houden voor als de marktrentes toch nog verder gaan dalen."