Op de site van Kassa staat bij dit bericht een Rekentool waarmee gedupeerde klanten van Crédit Agricole ter indicatie uit kunnen rekenen hoeveel compensatie ze zouden kunnen krijgen aan de hand van verschillende referentierentes. Het gaat om een Excelsheet waar benodigde formules al in staan. Aanleiding voor het beschikbaar stellen van de Rekentool zijn verschillende gerechtelijke uitspraken en het compensatieplan van Crédit Agricole zelf. Daarin wordt uitgegaan van verschillende referentierentes die een grote impact hebben op de hoogte van het compensatiebedrag.
Begin februari 2020 bepaalde de Commissie van Beroep van het Financiële Klachteninstituut (Kifid) dat de bank een klant moest compenseren aan de hand van de gemiddelde marktrente voor doorlopende kredieten. Deze wordt gepubliceerd door De Nederlandsche Bank en noemen we voor het gemak DNB-rente. De bank is nu van plan om aan de hand van deze DNB-rente gedupeerde klanten te gaan compenseren.
De geschillencommissie van het Kifid deed in 2018 een uitspraak waarin de 3-maands Euribor als referentierente werd aangewezen. De Euribor-rente is een kredietvergoeding die banken aan elkaar vragen als ze van elkaar lenen. In alle voorbeelden die Kassa heeft gezien, pakt compensatie aan de hand van deze Euribor-rente voordeliger uit voor de klanten van Crédit Agricole dan compensatie met de DNB-rente als referentie. En regelmatig gaat het om veel meer geld. Maar daar is de hogere Commissie van Beroep van het Kifid dus op teruggekomen met de uitspraak van begin 2020. Het lijkt aannemelijk dat het Kifid in nieuwe zaken bij de geschillencommissie vast blijft houden aan de DNB-rente. Volgens advocaat Rob Leijssen, die een groep klanten van Crédit Agricole bijstaat, is er een goede kans dat een rechter compensatie met de Euribor-rente wel toekend. In uitspraken die bij Kassa bekend zijn wordt dit tot nu toe echter afgewezen. Wel is er een recente tussenuitspraak van de kantonrechter in Amsterdam waarbij de rechter lijkt voor te sorteren op een combinatie van verschillende Euribor-rentes als referentierente.
Ook is het mogelijk dat het rentewijzigingsbeding uit de kredietovereenkomsten van Crédit Agricole geheel wordt geschrapt door een rechter als gedupeerden een zaak aanspannen. Concreet heeft dat vermoedelijk tot gevolg dat voor de gehele looptijd van het doorlopende krediet de aanvangsrente gaat gelden. Dan is dus de aanvangsrente de referentierente in plaats van de DNB-rente of de Euribor-rente.
Deze drie verschillende referentierentes kunnen financieel een groot verschil maken voor gedupeerde klanten. Daarom is het voor hen relevant wat voor compensatie deze drie referentierentes opleveren. De rekentool is bedoeld voor gedupeerde klanten omdat zelf indicatieve compensatiebedragen per referentierente uit te rekenen. De tool is gebaseerd op een Excelsheet die een gedupeerde klant van Crédit Agricole zegt te hebben gekregen met daarin de compensatieberekening voor die klant. Met de indicatieve uitkomsten is het voor klanten beter mogelijk om een besluit te nemen of het de moeite waard is naar de rechter te stappen om een hogere compensatie te krijgen. De stap naar de rechter brengt natuurlijk wel het risico met zich mee dat compensatie geheel wordt afgewezen. Het is op dit moment onduidelijk of Crédit Agricole een finale kwijting eist van gedupeerde klanten bij acceptatie van de compensatie die de bank bereid is te betalen.
Om de Rekentool te kunnen gebruiken, is het handig om enige vaardigheid met Excel te hebben of de hulp te vragen van iemand die ervaring met Excel heeft. Kassa heeft geprobeerd de Rekentool zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Op de site staat ook een handleiding voor de Rekentool. Voordat je aan de slag kunt, zijn eerst diverse gegevens nodig over het verloop van je doorlopend krediet:
In de Rekentool vul je deze gegevens per maand in voor de gehele looptijd van het krediet. Deze gegevens staan als het goed is op de maandafschriften van het krediet. Mocht je die niet meer (allemaal) hebben, dan kun je die bij de bank opvragen. Eventueel met de brief die advocaat Rob Leijssen eerder opstelde voor klanten van Crédit Agricole. Bekijk hier de standaardbrief.
Door een aantal variabelen waarmee de bank in haar compensatieberekening wel rekening houdt, maar die niet in algemene zin gelden voor iedere klant gelden, is het goed mogelijk dat de berekening van de bank een iets ander compensatiebedrag oplevert. Maar als de rekentool goed wordt gebruikt, zou die indicatieve compensatiebedragen op moeten leveren. Gebruik van de rekentool is op eigen verantwoordelijkheid. Kassa staat niet garant voor de uitkomsten van berekeningen die met de Rekentool worden gemaakt. Kassa is dan ook niet aansprakelijk voor gevolgen van beslissingen die gedupeerde klanten nemen op basis van uitkomsten van berekeningen die met de Rekentool zijn gemaakt.
Het is mogelijk dat er in de toekomst nieuwe versies van de Rekentool op de site verschijnen. Heeft u op- of aanmerkingen op de Rekentool die in nieuwe versies toegevoegd zouden kunnen worden? Stuur dan een mail naar kassa@bnnvara.nl.
Disclaimer: Onderstaande rekentool is niet meer actueel!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!