Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Regels werkloosheidsuitkering; waar heb je recht op?
02-11-2020
•
leestijd 3 minuten
•
497 keer bekeken
•
Door de coronacrisis is de situatie op de arbeidsmarkt omgeslagen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal openstaande vacatures neemt af en het aantal werklozen loopt op. Ben je werkloos (geraakt)? Dan biedt de Werkloosheidswet (WW) je een uitkering, indien je voldoende arbeidsverleden hebt en beschikbaar bent voor werk. Hoe zit het precies en wat zijn de regels? We leggen het je hier uit!
Jongeren tussen de 15 en 25 jaar werden tijdens de eerste corona-uitbraak het hardst getroffen op de arbeidsmarkt. Na de eerste uitbraak van het coronavirus in Nederland nam de beroepsbevolking af; veel mensen verlieten de arbeidsmarkt en waren niet langer op zoek naar werk. De afgelopen maanden draaide die trend juist om. Volgens het CBS is het banenverlies vanwege de steunmaatregelen van de overheid nog relatief beperkt gebleven.
Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?
Een WW-uitkering is een tijdelijk inkomen. Had je een arbeidsovereenkomst, maar raak je (gedeeltelijk) werkloos. Dan kom je er waarschijnlijk voor in aanmerking. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.
Zo mag het verlies van je baan niet je eigen schuld zijn. Je komt niet in aanmerking voor de uitkering als je zelf ontslag neemt. Daarnaast moet je er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat je een WW-uitkering nodig hebt en minimaal vijf arbeidsuren per week te verliezen. Ook moet je beschikbaar zijn voor ander werk en gedurende 36 weken voor de eerste werkloosheidsdag minimaal 26 weken in loondienst hebben gewerkt. Is dit het geval? Dan heb je in ieder geval recht op een uitkering van drie maanden.
Er is vanwege de coronacrisis een nieuwe regeling: de Tijdelijke noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Indien een werkgever hierop beroep doet om je salaris voorlopig door te kunnen betalen, kun je geen WW-uitkering krijgen.
Hoelang heb je recht op een WW-uitkering?
Wanneer je recht hebt op een WW-uitkering, krijg je deze voor minimaal drie maanden. Een verlenging van de uitkering is mogelijk als je voldoet aan de ‘jareneis’. Dat betekent dat je in de vijf jaren voorafgaand aan de eerste dag van werkloosheid ten minste vier jaar moet hebben gewerkt. Vervolgens is de totale duur van de uitkering afhankelijk van het aantal jaren dat je hebt gewekt. De WW-uitkering krijg je maximaal twee jaar.
Hoe hoog is de WW-uitkering?
De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je gemiddelde salaris in het voorgaande jaar. In de eerste twee maanden van de uitkering krijg je 75 procent van je dagloon. De derde maand gaat dit percentage omlaag naar 70 procent. Wordt de uitkering verlengd? Dan geldt voor de verlengde maanden ook een percentage van 70 procent van je dagloon. Komen hiermee de totale inkomsten van je gezin onder het sociaal minimum? Dan kun je mogelijk een toeslag krijgen van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).
Wat zijn je plichten bij een WW-uitkering?
Voor de uitkering gelden een aantal plichten. Zo dien je de juiste informatie door te geven over jezelf en jouw situatie en minimaal vier keer per vier weken te solliciteren. Je bent dus ondanks het coronavirus, als je aanspraak wilt blijven maken op de uitkering, verplicht om te solliciteren. Heb je (passend) werk gevonden? Dan moet je dit accepteren en (proberen te) behouden. Het UWV controleert of jij je aan deze plichten houdt. Lees hier alle plichten.
Hoe vraag je een WW-uitkering aan?
Als je de uitkering wilt aanvragen, heb je Digid nodig om in te loggen. Vervolgens dien je de gegevens over je arbeidsverleden te controleren op Mijn UWV en je cv te plaatsen op werk.nl. Schrijf je daarnaast in bij uitzendbureaus of vacaturewebsites en maak gebruik van je netwerk om werk te vinden.
Vervolgens kun je met je Digid en je rekeningnummer op werk.nl een WW-uitkering aanvragen een week voor de eerste dag van je werkloosheid. Vraag de uitkering uiterlijk een week na je laatste werkdag aan. Anders krijg je tijdelijk een lagere uitkering. Zodra je je aanvraag hebt ingediend, ontvang je hiervan een bevestiging per mail. De status van de aanvraag kun je volgen via Mijn UWV.