Op meerdere plekken in Nederland zorgt gerecyclede grond voor milieuvervuiling. Bij minstens tien dijk-, weg- en waterprojecten is het milieu mogelijk verontreinigd door hergebruikte grond. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en EenVandaag.
De grond werd hergebruikt uit duurzaamheidsoverwegingen. Deze grond zou grondig opgeschoond zijn, maar blijkt nog tal van schadelijke stoffen te bevatten. Bij vier projecten is vastgesteld dat er in de grond stoffen als arseen en benzeen zitten en het grond- en oppervlakte water vervuilen. Op dit moment loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen het recyclebedrijf dat de grond heeft gereinigd.
Door het gebruik van zogeheten 'thermisch gereinigde grond' (tgg) worden de problemen veroorzaakt. Tgg ontstaat door vervuilde grond uit saneringen samen met teerhoudend asfalt onder extreem hoge temperaturen te reinigen. Dat zou de grond 'schoon' maken, waardoor het recycleproduct mag worden gebruikt als 'industriegrond' in nieuwe projecten.
Meer over:
milieuvervuiling, waterprojecten, hergebruik grond, oppervlaktewater, duurzaamheid, grond, recyclingMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!