Radboud maakt behandelcijfers kanker bekend
11-09-2013
• leestijd 2 minuten
Het UMC St. Radboud maakt de uitkomsten van aan kanker behandelde patiënten openbaar. Op de website is vanaf donderdag te lezen wat de uitkomsten van de behandelingen zijn, hoe tevreden patiënten zijn en wat de wachttijden waren. Het ziekenhuis in Nijmegen is daarmee het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze cijfers openbaar maakt.
Vooruitstrevend
Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) noemt het ,,vooruitstrevend’’. Het IKNL verzamelt en verwerkt de behandelcijfers van alle Nederlandse ziekenhuizen om zo het landelijke gemiddelde te bepalen. De ziekenhuizen hebben die cijfers tot nu toe altijd binnenskamers gehouden. UMC St. Radboud doorbreekt die traditie. Op de website worden de behandelcijfers vergeleken met het landelijke gemiddelde. Over het algemeen wijken de cijfers van het Radboud daar niet veel van af.
Transparant
,,We willen transparant zijn over uitkomsten van zorg’’, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. ,,We hopen dat andere ziekenhuizen net als wij de cijfers openbaar gaan maken.’’
Longkanker en kanker van vrouwelijke geslachtsorganen
UMC St. Radboud begint met het openbaar maken van de behandeling van longkanker en kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. De cijfers van andere vormen van kanker die in Nijmegen worden behandeld, komen begin volgend jaar op de website te staan. ,,Het is een tijdrovend proces om alle cijfers openbaar te maken, vandaar dat begin 2014 de rest volgt.’’
Stap in de goede richting
De patiëntenfederatie NPCF vindt het openbaar maken een stap in de goede richting. ,,Goede informatie kan van levensbelang zijn, we hopen dat veel ziekenhuizen volgen’’, aldus de organisatie.
Hartcijfers
Ziekenhuizen zijn erg terughoudend met het openbaar maken van hun eigen behandel- en sterftecijfers. Vorig jaar maakten de hartcentra van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein als eerste de cijfers bekend van de resultaten van daar uitgevoerde dotterbehandelingen en bypassoperaties.
ANP