De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RvS) adviseert de overheid een fonds op te zetten waarmee ze burgers van problematische schulden kan verlossen: een zogenoemde 'nationale saneringsopgave', zo schrijft het AD. Daarbij moet de staat het risico lopen dat niet al het geld terugkomt.
Nu al zijn er ruim 600.000 huishoudens met problematische schulden. Kern van het plan is dat gemeenten de schuldeisers afkopen, het restant van de schulden overnemen en met inwoners een betalingsregeling afspreken. Binnen drie jaar moeten zij schuldenvrij zijn. Als zij dat geld toch niet terug kunnen betalen, dan moet de staat daarvoor garant staan via een fonds.
Sommige gemeenten pionieren al met een dergelijk saneringskrediet, maar andere zijn huiverig voor de financiële risico’s. Die kan het Rijk wegnemen door te investeren in een vangnet, vindt de RVS.
Schuldenproblematiek staat wel op het netvlies bij de overheid, maar er wordt te weinig resultaat geboekt. ‘Versterking en versnelling is nodig’, zeker nu de prijzen voor energie en levensmiddelen snel stijgen, luidt de aanbeveling van RVS.
Daarom is er op korte termijn een beleidswijziging nodig, die meer is gericht op preventie en sanering van schulden, en die mensen meer perspectief biedt op een schuldenvrij leven. Daarbij hoort ook dat mensen in een centraal schuldenregister kunnen zien bij wie ze in het krijt staan, zonder dat schuldeisers daar bij kunnen. Daarnaast zouden mensen die uit de schulden zijn langer nazorg moeten krijgen.
Zonder hulp komen de ruim 600.000 Nederlandse huishoudens die diep in de schulden zitten, er namelijk niet meer uit. Heel Nederland bekreunt zich over hogere energieprijzen en duurdere boodschappen. Maar mensen die het tot voor kort nog nét allemaal konden bolwerken, hebben het grootste probleem. Bijna drie miljoen huishoudens hadden al voor de hoge inflatie moeite om elke maand de rekeningen te betalen. De kans dat zij nu alsnog in de schulden raken, is groot.
Bron: AD/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!