Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Rli: hoog tijd voor landelijke aanpak funderingsschade

01-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
522 keer bekeken
  •  
Fundering 1280

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) pleit voor een landelijke aanpak van de funderingsproblemen in Nederland. De problemen worden volgens de raad steeds urgenter, maar nog te weinig aangepakt.

Op dit moment hebben al meer dan 400.000 gebouwen met funderingsschade te maken. Het gaat meestal om gebouwen op houten palen van voor 1970, of gebouwen die direct op de ondergrond staan.

Kans op verzakkingen

Bijna altijd zijn er meerdere oorzaken voor een kapotte fundering, zoals verlaging van de grondwaterstand, droogte of werkzaamheden in de buurt. Zonder goede fundering kan een gebouw verzakken, met schade en stress tot gevolg. De Rli waarschuwt voor totale kosten van 54 miljard euro als er niks gebeurt om schade te beperken.

“Overheid moet ingrijpen”

"We hebben het probleem voor ons uitgeschoven", zegt Rli-lid en commissievoorzitter Jantine Kriens. "Kopers, verkopers, makelaars, banken: niemand heeft er groot belang bij om funderingsproblemen op tafel te leggen. Want dan daalt de prijs van een huis." Als de markt niet goed werkt, moet de overheid ingrijpen, concludeert ze.

Openbare database

Het aanpakken van de problemen, begint bij meer inzicht in de problemen, volgens de Rlj. Dit moet onder meer met een openbare database waar burgers informatie over de kans op schade per gebouw kunnen vinden. De raad pleit ook voor een plicht voor huizenverkopers en -verhuurders om informatie over mogelijke funderingsschade te geven.

Financiële compensatie

Burgers moeten volgens de Rli bovendien subsidie krijgen om hun fundering te laten onderzoeken. En wie een huis koopt voordat er genoeg informatie over de risico's is, moet 30 procent van de herstelkosten door de overheid vergoed krijgen. Als alle adviezen worden opgevolgd, kost dat 12,5 miljard euro verspreid over de komende twaalf jaar.

Rli-lid Kriens: "De overheid moet zorgen voor een transparante markt waarin funderingsproblemen wel op tafel móéten komen. Huidige eigenaren moeten daarbij worden geholpen, omdat die met deze aanpak alle last krijgen van de periode waarin funderingsproblemen niet in de prijs verrekend waren." ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor