PvdA wil verloskundig systeem aanpakken
05-07-2010
• leestijd 2 minuten
De PvdA wil dat het verloskundig systeem aanpakken om onnodige hoge babysterfte tegen te gaan. Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA heeft zondag daarover vragen gesteld aan demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid). Zo vraagt Arib aan Klink onmiddellijk maatregelen te nemen om een betere samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen te organiseren.
Signalementstudie EMC
Uit een zogeheten signalementstudie van een groep wetenschappers van Erasmus Medisch Centrum (EMC) bleek eerder deze week dat veel risicozwangerschappen niet worden herkend. Daardoor is de babysterfte in Nederland erg hoog. In ons land selecteren verloskundigen de risicozwangerschappen en geven dat aan bij de gynaecoloog. De onderzoekers pleiten voor een andere opzet met een intensievere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen.
Slechte samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen
Arib heeft eind vorig jaar al de minister gevraagd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit te laten zoeken of slechte samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen babysterfte in de hand werkt. Zij reageerde toen op de uitspraak van hoogleraar verloskunde Gerard Visser dat verloskundigen zwangere vrouwen sneller naar een vrouwenarts moeten sturen. De verloskundigen zouden de zorg voor hoogzwangere vrouwen te lang bij zich houden.
Het PvdA-Kamerlid vindt dat een einde moet komen aan de 'domeindiscussie' tussen verloskundigen en gynaecologen. Volgens haar is er nu een financiële prikkel voor zorgverleners om patiënten bij zich te houden en vraagt Klink te onderzoeken hoe dit veranderd kan worden.
Risico bevallen 37+
Ook vraagt Arib onderzoek naar de risico's van bevallen na de 37e week van zwangerschap. Hoogleraar Visser pleitte eerder al voor een standaardcontrole van alle vrouwen die 38 weken zwanger zijn om risico's uit te sluiten.
Veiligheid thuisbevallen
Het PvdA-Kamerlid stelt bovendien dat met het onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum voor veel zwangeren onduidelijkheid is ontstaan over de veiligheid van thuisbevallen. Zij vraagt Klink of de algemene stelling dat de thuisbevalling voor grote groepen vrouwen de beste optie is, moet worden herzien.
Publiekscampagne
Verder wil Arib een publiekscampagne om te waarschuwen voor de risico's van alcoholgebruik en roken voor zwangeren en hun ongeboren kind.
Bron: ANP