Steeds meer kinderen en jongeren komen psychisch in de knel door de coronacrisis, ziet brancheorganisatie De Nederlandse ggz. Volgens de organisatie is het systeem, dat voor de coronacrisis al overbelast was, nu 'volledig overgelopen' en worden 'crisisgevallen' afgewezen door een gebrek aan capaciteit.
Het kabinet heeft al geld vrijgemaakt voor een steunpakket voor welzijn en zorg. Volgens de organisaties kan dit de problemen op de korte termijn niet oplossen. Het grote probleem is namelijk het gebrek aan plaatsen om jongeren met ernstige klachten, zoals suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie, goed te helpen. Onlangs besteedde Kassa aandacht aan de problemen in de jeugd-ggz. Voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse ggz riep in onze uitzending demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis op tot actie. "De regering kan niet langer wegkijken bij problemen met kwetsbare jongeren!"
Momenteel is in het land op crisisafdelingen gemiddeld 86 procent van de plaatsen bezet. Een aantal aanbieders heeft nu zelfs helemaal geen plek meer voor crisisgevallen, wat betekent dat ze iemand die acute hulp nodig heeft niet kunnen opvangen. "Met deze bezettingsgraden is niet of nauwelijks plek meer voor nieuwe cliënten", aldus voorzitter Jacobine Geel. "Extra zorgelijk is dat kinderen en jongeren ernstigere en complexere problematiek hebben, waarvoor zij ook langdurigere en intensievere behandeling nodig hebben. Denk aan de klinische behandeling van eetstoornissen, waar we een aanmeldingstoename van gemiddeld 63 procent zien."
Naast de capaciteit vormen ook de kosten een probleem. "Het rijk geeft geen garantie dat de noodzakelijke zorg die aan jongeren gegeven moet worden ook betaald wordt", stelt de branche.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!