Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Psychische crisisafdelingen overgelopen met jongeren in coronacrisis

11-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
verdriet jongere 1127

Steeds meer kinderen en jongeren komen psychisch in de knel door de coronacrisis, ziet brancheorganisatie De Nederlandse ggz. Volgens de organisatie is het systeem, dat voor de coronacrisis al overbelast was, nu 'volledig overgelopen' en worden 'crisisgevallen' afgewezen door een gebrek aan capaciteit.

Onder andere door stress en eenzaamheid neemt de vraag naar psychische hulp toe. Daarom roepen de Nederlandse ggz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) de politiek om direct actie te ondernemen. Dit kan volgens hen niet wachten tot na de verkiezingen, want de jongeren en kinderen die de organisaties aan hun deur zien komen "zijn er slecht aan toe en hebben recht op de best mogelijke zorg."

Gebrek aan plekken om jongeren te helpen

Het kabinet heeft al geld vrijgemaakt voor een steunpakket voor welzijn en zorg. Volgens de organisaties kan dit de problemen op de korte termijn niet oplossen. Het grote probleem is namelijk het gebrek aan plaatsen om jongeren met ernstige klachten, zoals suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie, goed te helpen. Onlangs besteedde Kassa aandacht aan de problemen in de jeugd-ggz. Voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse ggz riep in onze uitzending demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis op tot actie. "De regering kan niet langer wegkijken bij problemen met kwetsbare jongeren!"

86 procent plaatsen op crisisafdelingen bezet

Momenteel is in het land op crisisafdelingen gemiddeld 86 procent van de plaatsen bezet. Een aantal aanbieders heeft nu zelfs helemaal geen plek meer voor crisisgevallen, wat betekent dat ze iemand die acute hulp nodig heeft niet kunnen opvangen. "Met deze bezettingsgraden is niet of nauwelijks plek meer voor nieuwe cliënten", aldus voorzitter Jacobine Geel. "Extra zorgelijk is dat kinderen en jongeren ernstigere en complexere problematiek hebben, waarvoor zij ook langdurigere en intensievere behandeling nodig hebben. Denk aan de klinische behandeling van eetstoornissen, waar we een aanmeldingstoename van gemiddeld 63 procent zien."

Ook kosten vormen een probleem

Naast de capaciteit vormen ook de kosten een probleem. "Het rijk geeft geen garantie dat de noodzakelijke zorg die aan jongeren gegeven moet worden ook betaald wordt", stelt de branche.

Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan al onderzoek te hebben gedaan naar de gestegen druk in de jeugd-ggz. Volgens een woordvoerder zijn er onder meer regionale verschillen. Het ministerie is in gesprek met gemeenten en de ggz-koepel over welke stappen ondernemen moeten worden. Hierover kunnen nu nog geen verdere uitspraken worden gedaan. De Tweede Kamer wordt er binnenkort over ingelicht. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor