De problemen van Crédit Agricole met wurgkredieten zijn groter dan verwacht. Het compensatieplan van de bank voor de te hoge rentes op doorlopende kredieten kost tientallen miljoenen euro’s meer dan gedacht. En nu dreigt ook nog eens een boete van de AFM vanwege renteverhogingen in 2017 en 2018. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 dat recent werd gepubliceerd. Crédit Agricole is een van de grootste spelers op de markt voor consumentenkrediet in Nederland. Kassa besteedde al meerdere keren aandacht aan de wurgkredieten van Crédit Agricole.
Crédit Agricole verloor in de afgelopen jaren verschillende zaken over te hoge rentes op doorlopende kredieten bij Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De kredietverstrekker besloot daarna dat alle getroffen klanten zich voor compensatie konden melden en tuigde daar een compensatieprogramma voor op. Vorig jaar werden de totale kosten daarvoor op 123,6 miljoen euro geschat. Dat bedrag blijkt niet genoeg, inmiddels heeft de bank daarom nog eens 41,2 miljoen euro uitgetrokken voor rentecompensatie. Ook pakken de uitvoeringskosten van het compensatieplan 1,3 miljoen euro hoger uit.
Het is nog maar de vraag of het daarbij blijft. Via de compensatieregeling van de bank krijgen klanten te veel betaalde rente terug vanaf 2008. Maar recent heeft het Kifid in uitspraken gesteld dat de bank ook voor de foutieve rentes van daarvoor moet compenseren. Onduidelijk is of daar al rekening mee is gehouden.
Verder blijkt uit het jaarverslag dat de Autoriteit Financiële Markten van plan is Crédit Agricole te beboeten. De bank zou geen transparante informatie aan klanten hebben verstrekt bij renteverhogingen in 2017 en 2018. Ook wordt de bank verweten de wet op het financieel toezicht te hebben overtreden. Crédit Agricole liet eerder al weten renteverhogingen die ze in die jaren had doorgevoerd terug te draaien. Mogelijk speelde het onderzoek van de AFM daar een rol in. De bank heeft overigens bezwaar gemaakt tegen de mogelijke boete.
Kassa besteedt al jaren aandacht aan de wurgkredieten van de Franse bank, in Nederland actief met merken als Interbank, Eurofintus en de Intermediaire Voorschotbank. Klanten zaten jarenlang vast aan doorlopende kredieten met torenhoge rentes, terwijl de rentes waarvoor banken zelf kunnen lenen flink daalden. Crédit Agricole besloot in 2020 helemaal met de doorlopende kredieten te stoppen en bestaande kredieten om te zetten naar een soort persoonlijke lening. Het volledige dossier van Kassa over wurgkredieten kun je hier vinden.
Crédit Agricole was nog niet in staat op het nieuws te reageren.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!